Overgangsalderen 10 gode råd

10 ting du skal vide om overgangsalderen

Jeg ved ikke, hvordan du har det med overgangsalderen. Jeg tror de fleste af os har det sådan, at det er noget, der skal overstås så smertefrit som muligt – lidt som rengøring og opvasken. Problemet er bare, at vi ikke ved, hvor længe den varer, hvor hårdt den rammer, eller hvad vi skal igennem. Derfor har jeg skrevet en liste med 10 ting du skal vide om overgangsalderen

Ingen havde forberedt mig på, hvad der var i vente, da min gynækolog for omkring 7-8 år siden konstaterede, at der ikke var meget krudt i mine æggestokke mere. Han skiftede p-pillerne ud med hormoner – så slap jeg for bekymringen om at sidde og kampsvede på TV-skærmen.

Det er bare en overgangDer findes ingen screeninger for overgangsalder, som der gør for bryst- eller underlivskræft. Og nej, overgangsalderen er ingen sygdom – men vi KAN faktisk blive syge af den.  Kvinder i overgangsalderen er ligesom overladt til sig selv, og vi må derfor selv søge den viden, der er nødvendig. Det var først for nylig, at jeg for alvor opdagede, hvor meget jeg IKKE vidste – og som vi ALLE bør vide om overgangsalderen.

Derfor har jeg det sidste år både skrevet og læst meget om overgangsalderen, ligesom jeg har lavet podcasten ‘Det er bare en overgang’. Hvis du ligger på en strand med mobilen og et par øretelefoner, så klik her, når du har læst færdig. I podcasten fortæller 3 kvinder i 40’erne, 50’erne og 60’erne ærlig, humoristisk og tankevækkende om deres personlige tur gennem hedeture og klimakterie’ helvede. Du møder også en gynækolog, en sociolog og en reklamemand der sætter det hele i et større perspektiv.

Det interessante er, at rigtig mange kvinder (heller ikke dem i podcasten) ikke ANER, hvad overgangsalderen indebærer. Og hvor meget det forandrer vores krop og sind, når vores naturlig hormonproduktion stopper. Men hvis jeg fortæller, at 9.000 at kroppen funktioner er påvirket af vores kvindelige kønshormon, så skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor meget ravage, det kan lave i kroppen, når de pludselig er væk!

Jeg er jo hverken måde læge eller ekspert. Jeg er bare kvinder og journalist, der selv står midt i livsfasen, men jeg har læst stolpe op og ned for at blive klogere. Derfor er her de 10 vigtigste ting, JEG synes, du bør vide om din krop, når du går i overgangsalderen:

 1. ALLE kvinder går i overgang. De fleste går i overgangsalderen omkring 51-års alderen – nogle allerede omkring de 40.
 2. Overgangsalderen kan vare 5-10 år. Nogle kvinder har symptomer hele livet!
 3. Overgangsalderen kommer, fordi østrogenproduktionen falder for til sidste helt at stoppe.
 4. Når kvinder har fået det sidste barn, fortsætter menstruationen typisk 6-7 år inden overgangsalderen.
 5. De hyppigste symptomer og gener er: Hedeture, nattesved, søvnproblemer, ømme led, tørre slimhinder ( i øjne, mund og skede), træthed, nedsat sexlyst, humørsvingninger, blærebetændelse fordi slimhinderne bliver tynde, besvær med at holde sig (inkontinens), angst og følelse af ensomhed.
 6. De mindre hyppige gener er: Hjerte-kar sygdomme, knogleskørhed og øget risiko for knoglebrud (hjerte- karsygdomme er den hyppigste dødsårsag for kvinder over 50).
 7. Overgangsalderen påvirker også: Bryster, hud, muskler og lugtesansen. Huden mister elasticitet og brysterne skrumper.
 8. 40% af alle kvinder taler ikke med nogen om det (viser en dansk/svensk undersøgelse)
 9. Ikke alle kvinder får symptomer og gener.
 10. Vi kan selv påvirke overgangsalderen via: Kosten, kosttilskud, plantehormoner og kunstige hormoner.
Min spanske kvindelejr

Kvinderne fra mine træningscamps 45+ i Marbella med fokus på overgangsalder

Listen her kan jo skræmme enhver, men det er på ingen måde min mission at skræmme Jer. Hvis I går rundt og mærker, at noget ikke er, som det plejer, så er der måske en helt naturlig forklaring.

Tag en snak med dine veninder om det. Gå til lægen eller gynækologen og få det tjekket. Det er VIGTIGT, at få de nødvendige kosttilskud/vitaminer for at holde kroppen og sindet stærkt i den livsfase, vi nu er på vej ind.

Hvis du vil høre podcasten ‘Det er bare en overgang’, så kan du klikke her.

Du må gerne dele dine egne oplevelser med os her på bloggen om overgangsalderen – også det der sker både før og efter. Jo mere vi deler og ved om overgangsalderen, jo nemmere bliver det at komme igennem den. Og hvorfor lide mere end nødvendigt !

Du kan læse mine andre indlæg om overgangsalderen her:

Fru Baun, du går snart i overgangsalderen

Hot eller not!

Træning til os i den hotte alder

Mænd går også i overgangsalderen

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

6 kommentarer

 • Pia

  18/10/2019 at 11:45

  Kære Line,

  Uh, overgangsalderen. Der er sikkert mange forskellige historie omkring det, kunne jeg forestille mig.

  For mig personligt gik jeg i overgangsalderen omkring de 40, og jeg anede ikke hvad der skete med mig først. Min menstruation blev ulidelig. Jeg har altid været en af dem der ikke kunne nøjes med en tampon eller et bind, men sidst i 30erne gik det helt amok. Jeg kunne ikke regne med nogen speciel cyklus. Det kom som det passede det og satte mig i nogle rimelig pinlige situationer, der til sidst gjorde at jeg simpelthen ikke havde lyst til at gå udenfor en dør når jeg var hjemsøgt af dette månedlige mareridt.

  Da jeg også nåede til det punkt hvor jeg kampsvedte i minus grader mens andre stod og klaprede tænder, så blev jeg efterhånden klar over at der var noget galt. Så jeg gik til gynækolog, men den første jeg fandt var ikke en succes. Godt nok påviste hun at jeg var gået i overgangsalderen, men hun havde ikke meget empati, så der kom jeg kun en gang.

  Den næste jeg gik til var en helt anden historie. Og hun foreslog en hormonspiral, som jeg sagde ja tak til. Det tog tid før det virkede ordentligt, men hold da op hvor gjorde det en forskel. Jeg gik fra at bruge 3-4 pakker bind og 2 store poser vat hver måned til stort set ingenting. Der gik nok et lille års tid før hormonerne havde fået helt styr på min krop, men derefter kunne jeg kun nyde det. Min menstruation holdt helt op, og jeg kunne først slet ikke få mig selv til at tro på det. Det var en enorm lettelse.

  Det er nu godt 7 år siden, og spiralen er jo efterhånden holdt op med at udskille hormoner, men menstruationen er ikke vendt retur og det er jeg dybt taknemmelig for. Jeg går heller ikke og sveder når andre fryser, men jeg har dog stadig den indre varme og fryser ikke særlig nemt.

  Sandsynligvis på grund af hormonerne har jeg ikke lidt af tørhed, og min barm er heller ikke skrumpet – hvilket vel både er godt og skidt. Personligt ville jeg gerne have den gjorde det, men det er en helt anden historie.

  Sammenlignet med nogle af de historier jeg har hørt fra veninder, så er jeg kommet igennem det relativt let. Jeg er 51 nu. Så, til dem der ikke er bange for hormonerne, så kan jeg kun anbefale det. Det gjorde en verden til forskel for mig.

  De bedste hilsner,
  Pia

  Svar
 • Karina Beck

  17/08/2019 at 11:09

  Hej Line. Dejligt skriv men jeg tænker simpelthen ikke du har regi at menses kun fortsætter 6-7 år efter man har født sit sidste barn.. så skulle min overgangsalder være startet da jeg blev 30 😁 og hvad med dem der ingen børn får? Mens ellers et meget vigtigt emne at fordybe sig i. Jeg har selv været decideret syg og uarbejdsdygtig pga. min overgangsalder indtil vi fandt den rigtige hormonbehandling og den rigtige dosis. Og jeg havde prøvet ALT inden da. Men ærgerligt at hormonbehandling et så stort et tabu og at man ofte beskyldes for ikke at være pivet/pjattet af dem der nok ikke selv har været helt så hårdt ramt.

  Svar
 • Henrik V Blunck

  03/08/2019 at 04:48

  En glimrende podcast-serie, og jeg nød at følge med ud fra devisen, at jo mere vi mænd ved om jer kvinder, jo bedre kan vi være med til at vise forståelse i de situationer hvor nogle af jer (de fleste faktisk, men det andet lød bedre!) til tider kan reagere en smule irrationelt, når hormonbalancen sender jer ud på en rutsjebanetur.
  Den er stadig i iTunes, hvis du en dag vælger at lave flere afsnit. 🙂
  Den stemme er SÅ velegnet til podcast-formatet. Jeg siger det bare. 😛

  Svar
 • vibeke Geertsen

  30/07/2019 at 11:37

  Hej til alle dejlige kvinder før-under og efter overgangen fra skøn til skønnere 😉 Vil bare sige at det er værd at prøve noget akupunktur mod symptomerne, hvis man ikke er til hormoner.Det virker rigtig godt på nogen og heldigvis på mig. Efter 3 gang havde mine hedeture sluppet deres tag i mig så det var til at leve med, men jeg måtte fortsætte med at modtage beh. ca. hver 3-4 uge for at holde det i skak( i de 6 år det var værst). Gik der for lang tid imellem beh., kom hedeturene og humørsving(tude-flip)tilbage med fuld styrke.

  Svar

Skriv et svar