Sig det som det er!

Sig det som det er!

Reklame: Jeg gør det selv ret tit. Joker med min overgangsalder. Nogle gange for at kokettere: Altså venner, det er den alder, jeg er i. Andre gange for at komme tingene i forkøbet: Ja, ja jeg har det lidt varmt og smider lige jakken! Og min personlige erfaring siger mig: Sig det som det er.

Det er bare en overgang

Mit lille ‘podcast-barn’

Jeg lavede for nylig en podcastserie om kvinder og overgangsalder i samarbejde med Femarelle . Serien er i tre afsnit, hvor tre kvinder råt for usødet fortæller om DERES overgangsalder. Afsnit 2 handler netop om kvinder, job og overgangsalder. Og det gik op for mig, at den kombination var endnu en af de knaster, mange kvinder i vores aldersgrupper kæmper med.

Og det er heller ikke for småbørn at gå på job, hvis man som nogen er hårdt ramt af overgangsalderens symptomer. Jeg sover fx selv i perioder ad hækkenfeldt til og vågner med hjertebanken og nattesved – og det koster på koncentrationen og overskuddet dagen efter. Man er lidt zombie agtig. Det genkender flere af de kvinder, jeg har talt med – også i podcasten.

Annamette Fuhrman gik i overgangsalderen som 43-årig. Hun synes fx, at arbejdspladserne burde indføre et par omsorgsdage, hvis det virkelig har været slemt for kvinden. Og hun efterlyser, at arbejdspladserne VED noget om, hvad der sker. Annamette har selv lidt af søvnproblemer, hedeture i løbet af dagen, psykiske op- og nedture – og som hun siger: ’Det er jo en fysisk påvirkning, så med et par omsorgsdage ville det være rart.’

Sig det som det er!

Britta betalte en høj pris for sin overgang

Britta Jacobsen på 62 er nok den blandt kvinderne i podcasten, som har betalt den største ’pris’ for sin overgangsalder. Hun trak sig mere og mere fra sit job og de opgaver, hun plejede at klare, og i dag laver hun noget helt andet. Hun fortalte ikke nogen om det på jobbet – men hun begyndte lige så stille at ændre sin måde at være aktiv på og markedsføre sig selv, fordi hun var træt som et ondt år: ’ Jeg følte, at jeg kun fungerede halvt. Ligesom efter en influenza, hvor man har svært ved at komme oven på igen. Jeg var gennemgående træt.’

Hverken Britta eller Annamette har turdet tale åbent om deres overgangsalder – heller ikke når en hedetur skyller ind over dem midt i et møde, fordi det føles så privat, som Annamette fortæller :’Jeg var til et møde med to mænd, hvor jeg fik en hedetur – og det var mig, som var den, der skulle fremlægge nogle ting til dem. Lige der, synes jeg faktisk at det var lidt pinligt – for jeg følte ikke rigtigt, at jeg kunne tage en pause. Det løb ud af alle åbne huller! Det er ligesom den der drøm, hvor man drømmer, at man kommer til at gå ind på Rådshuspladsen i bar røv. Det er så privat! Man har ikke lyst til, at andre skal se det.’

Det er bare en overgang

Annamette vil ha’ omsorgsdage

Hvorfor så fortælle de her historier, som virker så skræmmende? Fordi virkeligheden ER sådan for mange kvinder i overgangsalderen. Det er ikke bare en ’walk in the park’ – det er store fysiske forandringer, der er i spil, som påvirker hele vores selvopfattelse. Det fortæller bla. Emilia van Hauen om i podcasten. Og der er også gode råd til, hvad vi selv kan gøre for at komme symptomerne til livs og få en god overgangsalder, uden det går ud over livskvaliteten.

Og så ER der, som jeg indledningsvis skrev og andre måder at ’håndtere’ sin overgangsalder på – også når vi er på arbejde, og pludselig står der midt i en ’koger’.

Mette Bloch på 52 gør nemlig noget helt andet: Hun favner sine hedeture, som den dag hun var ude og holde et foredrag:

’Jeg havde det simpelthen så varmt…. Jeg syntes, det var superirriterende, at jeg skulle tænke over, hvad tøj jeg tog på. Jeg kan ikke være sjov i kjole. Jeg SKAL have bukser på, for at kunne være sjov. Og jeg ku’ heller ikke have sandaler på. Allerede dér havde jeg lukket kroppen inde. Og jeg kunne bare mærke til de der foredrag, at det begyndte at piple – det løb ned. Så tænkte jeg: ”jeg bliver nødt til at sige det!”. Så jeg sagde ”hey, hvis der er nogle af jer, som synes at det er lidt mærkeligt, at jeg står heroppe og koger, så er jeg faktisk kommet i den alder, hvor det må man godt. Og de begyndte bare at grine. De syntes, det var skideskægt. Så var den jo ligesom ude af boksen –så havde vi fået set på det, og der var ikke mere at sige.

Det er bare en overgang

Skønne Mette – siger det som det er!

Annamette, Mette, Britta, Emilia van Hauen og gynækologen Stine Fürst fortæller meget mere i min podcast, som hedder ’Det er bare en overgang.’

Den er som sagt sponsoreret af Femarelle , som laver hormonfri kosttilskud til kvinder før under og efter overgangsalderen.

Du finder ’Det er bare en overgang’ ved at klikke her.

Du kan også læse de andre indlæg jeg har skrevet om overgangsalderen ved at klikke på disse link.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

6 kommentarer

 • Charlotte

  12/07/2019 at 18:39

  Jeg er heldigere sluppet end de fleste hvad angår overgangsalderen – men da jeg nåede til hedeturene tænkte jeg, at jeg simpelhen ikke gad at sidde til møder og have fokus på heden, på om andre kunne se det og mest af alt dermed være mindre fokuseret på hvad mødes handlede om – så på først kommende møde blev viften lagt på bordet ved siden af mine papirer med besked om, at jeg nu kommet i den alder. Det kan distrahere andre en smule i starten af mødet men de kommer over det 🙂 Jeg vil ikke være den, som lader som ingenting og blive tilholdende på mit arbejde pga overgangsalderen – det er ikke noget, der skal skjules og opfattes som skamfuldt – det er en del af livet.

  Svar
 • Pia

  19/04/2019 at 10:11

  Hej

  Jeg er helt med på, at nogen kommer igennem denne OA lettere end andre. Jeg selv har lidt… grædt og haft søvnløse nætter, taget hormoner for at få livet tilbage ☺️ Tænkt kost, motion og naturmidler. Her på 8. år er jeg ved at være igennem det… tager lidt naturmiddel, dyrker motion…og har et par små hedeture i løbet af en dag/nat… Det er til at holde ud nu 👊 ☺️ Jeg registrerer, at nu er der en hedestigning, men lader den ikke fylde…den går hurtigt væk 👏
  Jeg ved som sagt, at der er kvinder der lider mere end andre, men man skal også passe på med ikke at gøre det til en sygdom og give OA skylden for alt. Omsorgsdage, synes jeg, lige er at stramme den… netop fordi det ikke er en sygdom, men en overgang. Gravide har vel heller ikke omsorgsdage? Jeg ville ønske, at flere kvinder kunne bruge humoren, selvom det kan være svært i perioder, men det hjælper… at gøre det til tabu, er så skide ærgerligt… Det hjælper at sige det højt… og der er ikke noget at skamme sig over ☺️☺️
  Det jeg synes, er det sværeste, er kroppens forandringer… vægtstigning og ommøblering 🥴 😊 måske du kunne tage det emne op, Line? Jeg kan huske, at jeg i teenageårene var møg ked at, hofterne begyndte at blive synlige…pinligt 😀 men de er nu ved at være væk igen 😂 …
  Det er nu dejligt at være blevet ældre… det giver sådan en ro i hovedet… if you know what I mean 😉

  Rigtig god påske.

  Bedste hilsner
  Pia

  Svar
 • Helene

  16/04/2019 at 06:20

  Rigtig god læsning, men jeg synes at der mangler fokus på de forskellige sygdomme, som kvinder for når de kommer i overgangsalder. Bl.a. Lichen Schlerosus kommer ofte, når ens østrogen falder. Igennem hele ens liv, har man haft det godt og så udover at overgangsalder rammer, så skal man også til at forholde sig til en autoimmun sygdom, som der i Danmark ikke er ret meget fokus på.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   16/04/2019 at 08:03

   Hej Helene.

   Den sygdom har jeg aldrig hørt om. Jeh er jo heller ikke læge – men de symptomer der omtales er ifølge de gynækologer, jeg Har talt med er de mest almindelige. Derfor kan der jo sagtens være andre.

   Kh Line

   Svar

Skriv et svar