Tør du rejse alene?

Tør du rejse alene?

Jeg er netop kommet hjem fra Marbella i Spanien, og jeg priser mig lykkelig over et arbejdsliv, der gør det muligt at arbejde langt væk fra efterårets komme. Jeg har været sammen med en masse kvinder, der kom for at træne og give sig selv lidt ‘mig-tid’. Mange af dem rejste alene for første gang i årevis. Tør du rejse alene?

Tør du rejse alene?

Beach workout i Marbella

Jeg lider af permanent udlængsel og elsker at tage ud i verden på egen hånd. Både for at opleve, arbejde og for at komme væk fra hverdagens trummerum. Jeg sætter pris på at have alene-tid og nyder mit eget selskab. Mange kvinder frygter at rejse uden en tryg rejsefælle ved sin side. Det opdagede jeg i mit spanske arbejdsrefugium.

Tre gange om året samler jeg seje kvinder i Marbella. De har det til fælles, at de vil gøre noget godt for sig selv: Træne, hygge og booste krop og sind. Den sidste uge rejste 8 ud af 18 kvinder alene. For mange kvinder er det en overvindelse af de store – lidt ligesom at gå alene på restaurant.

Selv for kvinder, der før har været vant til at erobre verden på egen hånd, virker det pludselig angst provokerende at sætte ben på et fly med destination ud i verden uden en rejsemakker. Nogle føler, at de svigter det derhjemme og under ikke sig selv denne ‘alene-tid’. Andre er helt enkelt ukomfortable ved tanken om at rejse alene og skulle hooke op med mennesker, de ikke kender.

New York fra den anden side

Fra min rejse tidligere i år til New York

Jeg elsker selv at rejse alene. Det kan noget helt særligt, fordi man kun skal tænke på sig selv, og det man selv gerne vil. Der skal ikke tages hensyn til andre. Det er mange af os blevet uvante med i et langt liv med familie, mænd og børn. Og man er derudover mere ’tilgængelig’ og åben for at møde andre.

Jeg har de sidste par år rejst alene ud i verden flere gange. Dels for at pleje min rejselyst, dels for at tænke over livet og blive fortrolig med mit eget selskab. At sidde alene på en restaurant alene er på en og samme gang grænseoverskridende og fantastisk.

Jeg tog nogle år i træk alene til Nice i Sydfrankrig for at lade op og ligge på stranden med en bog og en notesblok for at skrive, få ideer og lade tankerne få frit løb. Om aftenen gik jeg ud og spiste alene, kiggede på mennesker og nød mit eget selskab.

Tør du rejse alene?

Sol og noter på stranden i Nice

Jeg spiste en aften i den gamle bydel, hvor tjeneren havde installeret mig ved et bord rundt om hjørnet, hvor der også sad andre kvinder. Foran mig sad to unge hollandske søstre. På et tidspunkt fornemmede jeg, at de talte om mig, så jeg besluttede mig for at starte en snak med dem. Først en helt ufarlig skål – og så en snak om hvad de og jeg lavede i Nice. Det viste sig, at de hvert år tog afsted sammen for at vandre og dyrke deres søsterhood. Og deres store undren var: Hvad laver en smuk kvinde som dig helt alene her’. Og jeg forklarede, at jeg ofte rejste afsted for at være mig selv uden andre forpligtelser end at gøre, hvad JEG havde lyst til og bare observere og finde ro. Det, syntes de, var modigt og vovet.

Og nu har så været to uger i Marbella, hvor 8 ud af 18 deltagere i min fitnesscamp for kvinder 45+ rejste alene. Og ja, det kræver mod, nysgerrighed og en lyst til at socialisere med andre, man ikke kender. Men når den første barriere er overvundet, så venter der møder og samtaler med andre kvinder, man ikke ville tro var umulige. Nye fællesskaber og venskaber opstår, når vi tør åbne op og invitere nye mennesker indenfor.

Jeg har selv knyttet nye venskaber og relationer, som giver mig så meget, og som lærer mig nye ting om livet om mig selv. For mig er det ’selvkærlighed’ at rejse alene og lade op uden at skulle tage andre hensyn end MIG.

Derfor: Hvad med dig – Tør du rejse alene?

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

11 kommentarer

 • tina/mormormedstiletter

  17/10/2019 at 19:54

  Ja, det tør jeg!
  Jeg boede i Botswana for nogle år siden og i den tid, rejste jeg meget alene.
  Det lå ligesom i sagen, at jeg var nødt til det, når jeg skulle frem og tilbage til DK. Men også dernede i Afrika, rejste jeg alene (dog med chauffør/bodybuard) og jeg kom, ligesom du til at nyde mit eget selskab.
  Jeg elsker stadig at sidde på en cafe eller restaurant og bare betragte andre mennesker.
  Man møder også nogle helt andre mennesker end hvis man er sammen med andre. MEN når det så er sagt, så er der intet der bedre end at rejse med en man elsker og når min mand og jeg rejser sammen, oplever vi faktisk ligeså mange sjove, skøre, skægge ting, som da jeg rejste alene.
  Nu kan jeg ikke foretille mig at rejse uden ham:-)

  Svar
 • Hanne Rask

  10/10/2019 at 10:59

  Åh, jeg er så enig med dig! Det er vidunderligt at være afsted alene. Lade tankerne flyde, ideerne komme og selv kunne bestemme. I mine unge dage rejste jeg alene rundt med rygsæk i to år. At jeg så det meste af tiden alligevel var sammen med andre, var jo fordi jeg mødte dem undervejs. Men friheden i det er fantastisk. Jeg nyder meget at kunne tage de smut-ture, der byder sig, når man er så priviligeret at kunne tage arbejdscomputeren med under armen:-)

  Svar
  • Birgitte Israelsen

   10/10/2019 at 20:53

   Det er vidunderlig at rejse alene fordi man lærer at kende sig selv mere. Selv at skulle tage alle beslutninger og afdække ens behov. Ikke at skulle gå på kompromis med sine behov. Det er også skønt at rejse med ens ægtefælle. Begge måder har sine plus og minus. Man jeg må sige at omverden ser lidt undrende at du vil rejse uden din ægtefælle, men kvinder kast jer ud i det og lad andre tænke hvad de vil. Vi er jo snart i 2020!

   Svar
 • Helle Holm Norup

  10/10/2019 at 07:11

  Jeg er meldt til din Camp i maj 2020. Glæder mig for vildt, en gave til mig selv. Havde besluttet mig for uanset hvad, jeg ville afsted alene eller med veninde. Vi bliver dog nu to, vi glæder os til at byde foråret velkommen i Spanien, møde dejlige nye kvinder og ikke mindst ser vi frem til hvad ugen må bringe af oplevelser.
  Vi ses i 2020.

  Svar
 • Susanne Skou Olsen

  09/10/2019 at 21:17

  Det ville svært for mig at rejse alene skulle måske prøve for så kunne jeg som du skriver gøre hvad jeg har lyst til. Men først skal jeg lige prøve at gå ud og spise alene det er lidt grænseoverskridende syntes jeg.

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   09/10/2019 at 21:38

   Hør det Susanne. Nyd det. Kig på mennesker. Se hvormange der sidder og glor i en mobil eller ikke taler sammen. Bliv klogere på dig selv og andre bare ved at være tilskuer.

   Svar
 • Janet/Livsmoden

  09/10/2019 at 20:14

  Jeg nyder at rejse alene. Bestemmer selv og behøver ikke tage hensyn til andre interesser end mine egne. Har været vidt omkring i verden, både arbejdsmæssigt, på div. retreats og som almindelig turist. Jeg synes altid jeg træffer nogle sjove og interessante mennesker, netop fordi jeg er alene og ikke sammen med en ægtefælle fx.
  Kan på det kraftigste anbefale en alene-tur.

  Svar
 • Marie Schouenborg

  09/10/2019 at 16:04

  Kære Line.
  Jeg gjorde det hvert år,da jeg var ung( alenetid fra familien) Nu er jeg 73,og de sidste år har jeg gjort det igen 4- 5 gange om året,elsker det af de samme grunde som dig,og meget lettere at komme i kontakt med folk,når man er alene, og hvor er det vidunderligt at kunne besøge 5 -6 kirker på en dag,uden at ens rejsekammerat bliver vanvittig.Prøv det,hvad enten du vil have alenetid,eller du ikke har nogen at rejse med. Har iblandt på fornemmelsen,at jeg får bedre servic, fordi jeg er alene….eller også tænker de,vi må hellere hjælpe det gamle nokkefår. Uanset hvad,håber jeg,jeg kan blive ved i mange år endnu.

  Svar

Skriv et svar