• Home
 • /
 • Samfund
 • /
 • Kan vi bede om noget vi ikke selv har taget stilling til?
Kan man bede om noget man ikke selv har taget stilling til?

Kan vi bede om noget vi ikke selv har taget stilling til?

Jeg så Aftenshowet på DR forleden og hørte en far fortælle den triste historie om hans 15-årige datters pludselige død sidste år. Datteren døde af en hjertesygdom, ingen vidste hun havde, og et donorhjerte kunne formentlig have reddet hendes liv. Og det satte faren i et dilemma: For kan vi bede om noget vi ikke selv har taget stilling til?

Faren – Mads Sebbelov – beskrev i Aftenshowet, hvordan han næsten et år efter datterens død forsøger at skabe mening med det meningsløse. For under datterens sygdomsforløb, stod han med en kæmpe skyldfølelse over sit ønske om et donorhjerte til sin døende datter, samtidig med at han aldrig selv havde taget stilling til organdonation.

Har du taget stilling

Kan vi bede om noget vi ikke selv har taget stilling til?

Mads Sebbelov og den ny afdøde datter Josephine

Jeg har før skrevet om organdonation, ligesom jeg faktisk selv tog stilling til det for mange, mange år siden. Jeg husker ikke helt hvorfor. Men jeg har det lille røde organdonationskort liggende i min pengepung, ligesom jeg har registreret det på nettet. Dengang lavede jeg en begrænset tilladelse og fravalgte, at mit hjerte og hornhinder måtte ’genbruges’. Jeg tror, jeg følte, at mine øjne og hjerte var for ‘personligt’, og at mine børne skulle ikke ‘møde’ mine øjne andre steder, når jeg dør.

Måske jeg skal se at få lavet det om. Det er bare ikke noget, man lige går og tænker på til daglig. Og det gør du nok heller ikke?

Men tilbage til den frygtelige historie om Mads Sebbelov’s datter. For da det gik op for Mads, at han ikke  havde taget stilling til organdonation, skyndte han sig at gøre det. Og i den forbindelse opdagede han, at Danmark har andre regler end f.eks. vores skandinaviske nabolande, hvor man automatisk er organdonor fra man fylder 18 år.

Og hans egen datter kom tilmed på en såkaldt urgent call liste, der betød, at hun havde førsteprioritet til et donorhjerte i hele Skandinavien. Men det nåede ikke at komme.

Mads Sebbelovs borgerforslag

Kan vi bede om noget vi ikke selv har taget stilling til?

Mit eget donorkort fra 1998, som ligger i min pung

Derfor har Mads sat sig for at ændre lovgivningen herhjemme, så datterens død ikke har været forgæves. Han har fremsat et BORGERFORSLAG, der på lige fod med vores nabolande vil betyde, at man automatisk bliver organdonor fra fødslen, og aktiv skal FRAVÆLGE det, når man fylder 18.

Mads’ borgerforslag har foreløbig fået 23.700 underskrifter, men der skal 50.000 underskrifter til et lovforslag.

Har du overvejet organdonation? Og kan vi bede om noget, vi ikke selv har taget stilling til? Hvad tænker du?

Du kan læse om og underskrive Mads Sebbelovs borgerforslag ved at klikke her.

 

Josepine Sebbelov døde den 21.april 2020 efter at være blevet ramt af hjertesvigt og hjertestop på sit værelse.  Josephine blev 15 år. Æret være hendes minde.

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

14 kommentarer

 • Tina

  14/02/2021 at 08:39

  Kære Line – tusind tak fordi du deler, så jeg også kunne underskrive det gode og velmente borgerforslag.

  Jeg har været organdonor i mange år (lægerne må meget gerne bruge alt). For et par år siden har jeg drøftet mit valg med min mand og vores teenagere … så de er vidende herom og ikke får et pludselig chok, hvis jeg skulle dø f.eks. som følge af en bilulykke. De var alle 3 meget glade for, at jeg delte dette med dem – og jeg var glade for at kunne besvare deres forskellige spørgsmål. Jeg blev dengang opmærksom på muligheden for at blive organdonor, da jeg fik tappet blod.

  God søndag og Valentin’s Dag derude – giv meget gerne med hele jeres skønne ♥️

  Varme og kærlige hilsener fra Tina

  Svar
 • Anette Bilsted

  06/02/2021 at 10:38

  Kære Line😍 Super godt oplæg. Jeg Donerede en Nyre til en ven for 8 år siden. Jeg har samme alder som dig, og min ven er 14 år ældre. Det har fungerede fra dag 1, og jeg var aldrig i tvivl, det er bare at gøre det. Han var død, hvis det ikke var sket😍

  Svar
 • Sanne

  04/02/2021 at 07:59

  Jeg har også været donor i en menneskealder og giver gerne det hele væk i visheden om at jeg ikke har brug for noget af det, når det kommer til den tid. Jeg har straks støttet forslaget, har tit tænkt på hvorfor det ikke bare var sådan. Godt du får det frem i lyset. 🙂

  Svar
 • anne struck

  03/02/2021 at 23:41

  Det er bare ej heller lykken, at få en andens organ, om det er hjerte, nyre eller andet, da modtageren skal tage medicin resten af livet og leve med en risiko

  Svar
 • Christiane møller

  03/02/2021 at 13:57

  Hej Line
  H
  Jeg har været organdonor i mange år, og har selvfølgelig været inde og støtte borgerforslaget.
  Tak til dig for at tage emnet op👍🏻🥰

  Svar
 • Birgitte

  03/02/2021 at 13:51

  Hej Line

  Jeg havde i mange villet støtte op omkring organ donation, men fik ikke gjort noget ved det. Indtil den dag vores ældste fortalte at nu havde gjort det, det fik mig op ad stolen.

  Hvis nogle af mine dele kan bruges, må andre gerne få glæde af dem når nu jeg alligevel ikke er der.

  Undre mig over du har/havde fravalgt de ikke måtte bruge dit hjerte samt hornhinder, vil du fortælle om dit valg?

  God dag 😍

  Bedste hilsner

  Birgitte

  Svar
  • Line Baun Danielsen

   03/02/2021 at 13:57

   Hej Birgitte.

   Det kan jeg godt forstå, du undrer dig over… Jeg har tilføjet lidt i mit indlæg nu om det… Men kort fortalt, fordi jeg følte det var for personligt, at et andet menneske skulle have mit hjerte eller mine øjne. Tanken om at mine drenge skulle kunne se mine øjne på et andetmenneske, kunne jeg ikke rumme.

   Men jeg tror jeg vil lave det om nu.

   KH Line

   Svar
 • Tina Jakobsen

  03/02/2021 at 13:49

  Tak for reminder. Jeg ER organdoner, og har pga. dit indlæg, nu også støttet borgerforslaget. Tak til dig.

  Svar
 • Pernille

  03/02/2021 at 13:40

  Heldigvis er vores system sådan indrettet at læger SKAL hjælpe uanset om man selv har taget stilling. Når det så er sagt, så er min holdning helt klart – at vi alle bør være tilmelde donorer ved fødsel. Man kan vælge fra, men ikke til. Det fungerer jo upåklageligt i forhold til medlemskab af Folkekirken 😉
  Støtter straks op om forslaget.

  Svar
  • Niels

   04/02/2021 at 07:28

   Jeg tillader mig at rette en udbredt misforståelse. Du er ikke medlem af folkekirken fra fødslen, du bliver medlem når du, eller dine forældre på dine vegne, beslutter at blive døbt.

   Svar
 • Gitte

  03/02/2021 at 11:57

  Jeg har oprettet fuld organ donation i 1992 da min søn var 2 år. Jeg så folderen hos lægen og tænkte, at hvis jeg skulle for brug for hjælp til min søn, så måtte jeg også selv give – derfor.

  Svar
 • Starostka

  03/02/2021 at 11:22

  Jeg har sagt ja til at være organdoner for mange år siden. De første år ja til det hele bortset fra mit hjerte og mine hornhinder, et følelsesstyret valg. I dag har jeg sagt ja til at det der kan bruges det må bruges. Mit ønske er at kunne modtage et organ, hvis der bliver behov. Det betyder for mig så også at jeg skal stille mine organer til rådighed den anden vej. Hvilket valg folk træffer mener jeg sådan som loven er nu er en privat sag, men folk bør tage stilling så vi undgår at det er de pårørende som skal træffe et evt. svært valg. Borgerforslaget af Mads Sebbelov får min støtte og opbakning. Der er behov for at se på dette emne med nye øjne.
  Tak for godt oplæg, Line 😊🌷

  Svar

Skriv et svar