• Home
 • /
 • Mænd
 • /
 • Kan mænd og kvinder være venner?
Kan mænd og kvinder være venner?

Kan mænd og kvinder være venner?

Har du en rigtig god mandlig ven? Én, som du altid har det sjovt med og kan snakke med om hvad som helst, uden at det bliver akavet? En mandlig ven, som du ved altid har din ryg, men hvor der ikke ligger noget i luften andet end udsøgt kemi? Én, du går ud med ligesom du ville gå ud med en veninde … selvom du er gift eller har en kæreste? Og det tæller ikke, hvis manden er homoseksuel, selvom det også kan være blændende venskaber. For temaet er det dybe venskab mellem kvinde og mand … blottet for flirt og tanker om at smide kludene. Kort sagt: Kan mænd og kvinder være venner?

Kan mænd og kvinder være venner?

Mikkel i et tænksomt øjeblik

Kære følgere – det er faktisk min gode reklamekammerat og gæsteblogger Mikkel, der stiller spørgsmålet i dette indlæg. Han har som nogen af jer ved, skrevet hver søndag i januar. Og dette er (øv!) sidste gang i denne ombæring. Det har – synes jeg selv – været ret inspirerende med maskulint input både med emner og vinkling på dem. Men tilbage til Mikkel, som skriver:

”Hvorfor spørger tossen nu om dét, tænker du måske. Det gør jeg, fordi jeg selv har flere rigtig gode venner af modsat køn. Men da jeg skrev bog nummer to (Trekant) om min hovedperson Maria, fandt jeg ud af, at den slags venskaber langtfra falder alle helt naturligt.

Jeg gjorde opdagelsen, da jeg havde samlet 20 kvinder en aften for at spørge dem om alt fra venskab, parforhold, flirt, lyst, jalousi og utroskab. Halvdelen af dem ville aldrig gå ud og drikke en kop kaffe eller et glas vin med en mand, de ellers rigtigt godt kunne lide. Det kunne f.eks. være en kollega eller gammel skolekammerat. Men nej, for der ville altid ligge noget i luften, mente mange af kvinderne. Og flere af dem, der svarede ja til spørgsmålet, ville aldrig fortælle noget om det derhjemme.

Jeg får angst på et dansegulv

Mikkels 2 bøger om reklamekvinden Maria

Der er intet rigtigt eller forkert svar på sådan et spørgsmål. Alle har ret til at tænke og handle på deres måde. Men jeg skal ærligt indrømme, at det var den største overraskelse, jeg fik den aften. Jeg blev naturligvis spurgt den anden vej, om jeg da havde tætte venskaber med kvinder, uden at der var andet end venskab i det. Jeg kunne så svare, at dem har jeg såmænd flere af … Og at det er nogle af de venskaber, jeg sætter allerstørst pris på. For det er nogle sjove, begavede, skæve, loyale, ærlige og uhøjtidelige mennesker, der har meget samme – nok lidt sorte og aparte – humor som mig. Men som blot tilfældigvis har to X-kromosomer i stedet for et Y og et X, som jeg slæber rundt på. Det kan hverken de eller jeg jo gøre for. Vi har det bare sjovt sammen.

Vi taler om alt. Fremtidsplaner, arbejde, drømme, mænd, kvinder, parforhold, familie, opture, nedture, frustrationer og kartoffelpriserne i Irma. Og hvor er det underholdende og lærerigt at høre tingene aldeles ucensureret også fra den anden lejr. Jeg ville ikke have kunnet skrive mine bøger uden de venskaber, og jeg ville uden tvivl have været en endnu mere belastende ægtemand.

Kan ænd og kvinder være venner?

Mikkel og hans tennisveninde Mette!

”Hvad siger din kone til det?” er det typiske spørgsmål, når nogen undrer sig over mine tætte venskaber med kvinder. Det er hun da cool med. Hun ved, hvem kvinderne er og kan selv rigtigt godt lide dem. Hvorfor skulle hun være en sur mokke og sige hende, hende og hende vil jeg ikke have, du ser? Og hun har selv mandlige venner, som hun skriver med, har det sjovt med og møder i byen, hvilket i mine øjne er med til at gøre hende til et endnu mere interessant væsen.

Men hvad med dig? Jeg skal ikke fortælle dig, hvad du skal mene eller gøre. Jeg kan kun ud fra egne erfaringer fortælle dig, at der godt nok kan være meget guld at hente i venskaber med det andet køn. Så lad nu være med at snyde dig selv for et blændende venskab, hvor begge parter har det sjovt, bare fordi du er urolig for, hvad naboen nu tænker, eller om det udvikler sig til noget, det ikke skal. Det er du helt selv kvinde over.

Har du en mandlig ven, som du ikke ville være foruden, så smid da lige en hilsen til ham i kommentarfeltet. Jeg lover dig, at han bliver glad … og ikke tænker over, at du har to X-kromosomer.

Til allersidst en stor tak til Line for lån af manegen. Tak til alle jer, der har læst, delt, kommenteret og liket. Det har været en kæmpe fornøjelse!

Om Mikkel Jønsson:

49 år, gift og sammen med Hannah på 32.år, far til to børn på 18 og 16.

Kreativ direktør på reklamebureauet REPUTATION.

Forfatter til bøgerne Udspring, Trekant og Henning Elsker At Få Smæk.

Vintosse, tennisentusiast, fodboldfan (kun Liverpool), vinterhader

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

3 kommentarer

 • Pia jensen

  28/01/2019 at 00:24

  Hej
  Jeg har flere mandlige venner, får ind i mellem hjælp til opgaver jeg ikke kan magte og det samme den anden vej. Går ud og spiser sammen, besøger hinanden og taler om alt muligt. De to af dem er ex’er og det gør at man kender hinanden rigtig godt. 🤗

  Svar
 • Lotte Madsen

  27/01/2019 at 19:36

  Hej,

  Jeg har også verdens bedste mandlige ven. Og jeg føler mig heldig.
  Det er simpelthen så berigende, vi taler om alt, hjælper hinanden, gå ud sammen og meget andet.
  Det er trykt og så får jeg en masse ny viden om mænd og hans tanker om stort og småt.
  Det er klart et venskab for livet😊

  Svar
 • Malene Hermansen

  27/01/2019 at 13:02

  Hej Line og andre,
  Jeg har en rigtig god mandlig ven. Han har en kone og jeg har en mand. Jeg er også veninde med hans kone, og som par ses vi også, men det er manden og jeg der er startet med at have et venskab, og det udviklede sig så på et tidspunkt til, at vi mødtes med hinandens partnere, hvor det heldigvis var sådan, at vi alle 4 har en god kemi imellem os. Der har ikke på noget tidspunkt været flirt imellem os, vi klikker bare virkelig godt, specielt pga den til tider mærkelige humor vi begge har. Så ja, man kan altså godt være venner, mand og kvinde imellem, uden der nødvendigvis opstår andet end venskabelige følelser. Men jeg tror at en vigtig ting er, at man altid spiller med helt åbne kort, hvis man er i et parforhold. Jalousi kan være roden til alt ondt, og hvis man er hemmelighedsfuld, kan det være anledning til mistro, og dermed skabe problemer.
  Hav en god søndag 🙂

  Svar

Skriv et svar