Husk nu den skihjelm

Husk nu den skihjelm for dælen!

Jo, det er mig på billedet. For 8 år siden på hospitalet i Feldkirch i Østrig. Efter en skiulykke, hvor jeg blev ramt af en anden skiløber og slået bevidstløs – kun reddet af min hjelm. Derfor overskriften: Husk nu den skihjelm for dælen!

Jeg har aldrig fortalt historien før – og aldrig vist billederne. Men jeg har netop sendt min yngste afsted på skiferie, og med syvtommersøm forsøgt at banke ind i hovedet på ham: Du SKAL have hjelm på. Mine drenge har altid kørt med skihjelm – så jeg håber, at han ingen risiko tager, selvom mor ikke er med.

Husk nu den skihjelm

Mens alt var godt – og med hjelmen, der reddede mig

Tilbage til den famøse skiulykke i 2010. Det var sidst på dagen. Sidste nedløb på en blå piste – og næsten ingen andre skiløbere. Næsten. For det næste jeg husker er, at jeg hører en infernalsk lyd og mærker iskold sne, der pisker ind i ansigtet. Jeg åbner øjnene og forsøger at orientere mig – det eneste, jeg ser, er et mande ansigt og konturen af min enormt hævede læbe, som ville have gjort Linse misundelig i gamle dage.

Jeg forsøgte at rejse mig, men jeg var pakket ind i en ’banan’ – og manden sagde, jeg skulle blive liggende. ’Ved du ikke, hvad der er sket ?’ spurgte han. Men nej, jeg ANEDE  det ikke. Jeg vidste dårligt nok, hvor jeg var, og jeg spurgte efter mine drenge, som slet ikke var med på ferien.

Husk nu den skihjelm

Fra Quasimodo til Line – hævelsen faldt hurtigt

Men det, der var sket, var, at jeg var blevet ramt bagfra af en anden skiløber, slået bevidstløs og landet på mit ansigt og højre skulder. Mine skibriller var trykket ind i ansigtet og knækket. Hjelmen havde fået et ordentligt tryk – og det samme havde hele mit fjæs. Det var ikke noget kønt syn. Jeg husker kun vagt turen i helikopter, men til gengæld står mødet med lægerne i modtagelsen på hospitalet kniv skarpt.

For noget af det første, de spurgte mig om, var: Havde du hjelm på ? Og det kunne jeg jo kun nikke JA til. Så sagde lægen de ord, jeg aldrig glemmer: ”Det skal du være glad for – ellers havde du ligget i LIGHUSET”.

Jeg blev lagt i en CT scanner, så de kunne konstatere, hvilke skader der var på mit hoved. Og diagnosen sagde rigeligt: Et brækket kindben, en mindre hjerneblødning, en stor hjernerystelse og et ret forslået ansigt. Mine venner kom kort efter på hospitalet. Deres yngste datter brød sammen i gråd – min venindes mand begyndte at grine !

Husk nu skihjelmen

Mine dejlige venner !

Og ærligt, det syn de så, var, som I selv kan se, virkelig kun til enten at grine eller græde af. Så jeg forstod dem godt. Jeg lå en lille uge med hjernerystelse på en afdeling for brækkede ben, hvor snakken gik lystigt. Og jeg havde det mildest talt skidt. Min søster kom og passede mig og hentede mig hjem med hjælp fra SOS. Godt man har familie og forsikringer.

I mere end en måned efter måtte jeg ikke arbejde på computer, køre bil,  se TV, træne, drikke alkohol eller leve nogenlunde normalt. Jeg var tvunget til at gennemføre enkelte foredrag og aftaler – for jeg var lige blevet selvstændig. Og min mor måtte agere chauffør og køre mig frem og tilbage.

Hvorfor så fortælle denne historie nu så mange år efter ? Fordi det halve Danmark rejser på skiferie i denne uge. Fordi min egen yngste er rejst afsted med 2999 andre unge mennesker på skifest i Val d’Isere. Fordi det ikke kan siges mange gange nok: Det er FARLIGT at stå på ski uden beskyttelse på hovedet. I leger med jeres helbred og i værste fald med døden ved ikke at have hjelm på.

Husk nu skihjelmen

Øjet tog tid – og det gjorde nakken, hovedet og kinden også

Det tog mig 4 år at slippe af med de værste efterveer fra skiulykken. Min skulder bliver aldrig god, jeg har en følelsesløs plet på kinden, og piskesmældet driller en gang imellem.

Så kære, dejlige mennesker: PAS på jer selv derude på pisterne. Og vær et godt forbillede for jeres børn: HUSK NU DEN SKIHJELM FOR DÆLEN!

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

10 kommentarer

 • Henrik V Blunck

  12/02/2018 at 18:51

  Super godt indlæg. Har lige delt på Twitter så folk kan være opmærksomme på dette, og redde dem selv og/eller deres kære.
  Sikke en redelighed. Det var sandelig godt du kom igennem. Tænk sig hvor mange guldkorn vi ikke ville have fået hvis det var gået helt galt dengang i 2010… Bare tanken løber mig koldt ned af ryggen både på dine og dine drenges vegne. :’-(
  Tak for din ærlighed. Du har i hvert fald lige overbevist mig om, at hvis jeg nogensinde forvilder mig ud på ski, så skal der købes eller lejes en hjelm med udstyret. Tak. 🙂
  Personligt har jeg det dog bedst med 20+ på Celsius-skalaen så risikoen for jeg nogensinde kommer til – frivilligt – at tage på skiferie er omtrent den samme som, at en pakke Kærgården når tværs gennem planeten. 😛

  Svar
 • Lotte

  11/02/2018 at 22:20

  Tiltrods for jeg har boet fire sæsoner i en skisports by, er jeg ikke nogen stor skientusiaster. Den gang for 20-25 år siden var det kun små børn der løbe med hjelm.
  Når jeg læser din historie, så forstår jeg virkelig hvorfor,alle løber med hjelm nu.

  Svar
 • Linda Fritzner

  11/02/2018 at 20:06

  Sikken en omgang, og tak for din deling, og heldigt du slap nogenlunde nådigt fra ulykken. Det er vigtigt med den hjelm. Den havde fx Liam Neesons kone ikke på, og hun er her som bekendt ikke mere.

  Svar
 • Erik Balk-Møller

  11/02/2018 at 18:38

  Forfærdelig og skræmmende historie, men tak til dig for at fortælle den videre til skræk og advarsel. Jeg vidste ikke, at den ulykke var så alvorlig – puha, godt du klarede den.
  Jeg har selv stået på ski siden sidst i halvfjerdserne, men begyndte først at bruge hjelm i 2013. Tankevækkende.
  Jeg har selv engang prøvet en noget lignende situation i Val Gardena i Italien. Men den afgørende forskel var, at jeg blev torpederet af en lille ca. tre-årig dreng. Det skete ikke noget videre med mig, men den lille dreng blev nærmest splittet ad. Forstået på den måde, at hans handsker, hue, ski og skibriller lå spredt ud over løjpen efter sammenstødet. Der skete heldigvis ikke drengen noget, sikkert fordi små børn er så bløde i muskel- og knoglestruktur. Hans far var helt oppe at køre. Uheldet skete mens jeg stod ude i siden af løjpen under et bjerghang og tog en slapper. Pludselig kom den lille dreng flyvende med alt for meget fart på og uden at have styr på skiene. Jeg så ham slet ikke før han ramte mig. Har aldrig glemt det.
  Så på med hjelmen!

  KH, Erik

  Svar
 • Jakob christiansen

  11/02/2018 at 17:14

  Go artikel der vækker minder om de go ski ferier.

  Du har så sandelig ret. Husk hjelm og måske osse rygskjold.

  Svar
 • Tove Birthe Sloth

  11/02/2018 at 15:14

  Rigtig godt indlæg Line. Hjernen er det vigtigste man har. Troede lige, at det var nu du var kommet til skade,🤔 men heldigvis ikke😉

  Svar
 • Edwin Chammon

  11/02/2018 at 11:16

  Tak for et ærligt og særdeles vigtigt indlæg, du siger og viser,,det afgørende i at have hjælm og andre sikkerhedsudstyr på. Jeg er sikker på at din elskede søn, har lært af sin mor.
  Tak for dette indlæg og pas nu på dig selv 😍 min kære ven, når du nu tager til Lofoten.
  Kærlig hilsen fra Edwin 😘😉👍

  Svar

Skriv et svar