New York fra den anden side!

Jeg elsker New York. Pulsen, arkitekturen, diversiteten – ALT. Det er 10.gang, jeg er her. Og denne gang bor jeg på den anden side af floden i Brooklyn Heights 100 meter fra den ikoniske The Promenade. Derfor har jeg valgt at udforske New York fra den anden side!

New York fra den anden side

Tidlig morgen på The Promenade

New York er nemlig så meget mere end Manhattan eller the Big Apple – det er også Brooklyn, Williamsburg og Queens, som er bydele på den anden side af broerne mod øst. Jeg bor hos en ven, der har den hyggeligste lille lejlighed rundt om hjørnet fra The Promenade, og allerede inden jeg tog hjemmefra, besluttede jeg, at jeg skulle løber HVER morgen med udsigt til den ikoniske skyline på den anden side.

Og ved I hvad: Det er gåsehuds-fremkaldende flot! Jeg må knibe mig i armen, når jeg løber her blandt lokale hundeluftere og mødre og fædre på vej til vuggestue med poderne. The Promenade er absolut et must see. Og man kan passende gå over Brooklyn Bridge, hvis man kommer fra Manhattan-siden.

Brooklyn Heights kender vi fra utallige film, hvor unge forelskede par slendrer hånd i hånd. Jeg husker i hvert fald selv mange skønne scener fra filmen Lunefulde Måne med Cher, som netop foregår her i området. Her er fine hyggelige brownstonehouses, smalle gader med træer, velfriserede forhaver og et hav af hyggelige restauranter og cafeer – de nyeste helt ned til vandet som fx Sugarcane, som ligger i et nedlagt og ombygget pakhus, side om side med det flotte shopping mall Emipire Stores.

New York fra den anden side

Williamsburg – råt hipt og autentisk

Og så er de gamle klassiskere som River Cafe helt ned i flodkanten, der serverer både morgen- og aftenmenu med udsigt til Downtown Manhattan. Der skyder også lækre hoteller op på denne side, så hvis man hellere vil bo med udsigt til Manhattan Skyline er det altså ret fedt!

Der er masser at se her i Brooklyn – og man kan gå eller løbe langs floden i Brooklyn Bridge Park næsten op til Williamsburg, som er det nye trendy og hippe sted. Det ligner visse steder et nedslidt og tarveligt kvarter – men det er autentisk med hippe cafeer, butikker og boliger, der skyder op med lynets hast. Jeg er ret vild med det. Man kan bare gå gade op og gade ned og lade sig hensætte til datidens knap så polerede New York.

Jeg elsker de gratis eller billige fornøjelser, hvor man blander sig med folk, der bor her. Og en tur med watertaxis, der efterhånden et blevet et veludviklet net, hvor man kan sejle fra nord til syd og på kryds og tværs af East River, er ret fedt. Det er ikke gratis, men man kan købe et ugekort og så transportere sig ad vandvejen i stedet for at sidde i kø eller står som sild i en tønde i Subwayen. Det kost 2,75 dollars per tur ligegyldigt, hvor langt man sejler. Jeg tog turen på tværs af floden til Wall Street og gik op igennem financial district forbi Nerw Yorks børs og den flotte Joe and the Juice, som ligger her og servicerer kvarterets travle mæglere.

New York fra den anden side

World Trade Center

Jeg kan godt lide lower Manhattan, hvor gaderne stadig ligger, sådan som hollænderne lagde dem, da byen oprindelig blev grundlagt under navnet New Amsterdam. Wall Street munder ud lige ved Trinity Church, som er byens ældste kirke sammen med St.Pauls, der ligger lidt længere oppe, og som på mirakuløs vis overlevede 9/11. Kirken ligger lige bag det nye World Trade center og den smukke Memorial, der også er et af mine yndlings steder.

Går man op ad West Broadway går man langs gamle pakhuse og nogle af datidens lave beboelsesejendomme. Man kommer først til TriBeCa (Triangle Below Canal street) med mange hyggelige restauranter og beværtninger – man føler sig ikke så meget som turist her- men som en new yorker blandt new yorkere.

Fortsætter man over Canalstreeet, havner man i det tjekkede SoHo med lækre vintage- og designerbutikker på de små gader med toppede brosten. Jeg nåede lige at fyre en halv formue af på en smuk Karl Lagerfeld frakkekjole, som jeg ikke kunne leve uden. Så nu må den stå på vand og salat resten af ugen!

Karl Lagerfeld på West Broadway

Man kan sagtens få en hel dag til at gå i denne ende af Manhattan. Slå sig ned på en cafe, en parkbænk på Broadway eller Greenwich Avenue… Det sidste koster ingenting. Gå forbi brandstationen, hvor Ghostbusters blev optaget – besøge det Internationale Fotomuseum – eller Tenantmuseet, som viser hvordan indvandrerne boede i datidens New York. Det nåede jeg ikke i dag, men jeg skal nå det, inden jeg rejser hjem.

New York skal tages i bidder – og når man har været her mange gange som jeg, så har man ikke længere så travlt med at se alt – så vil man hellere MÆRKE byen.

Og det er en dejlig følelse.

 

 

 

New York fra den anden side

TriBeCa

NewYorl fra den anden side

Brooklyn Bridge Park

 

New York fra den anden side

New York Water Taxi

New York fra den anden side

Kirkegården ved Trinity Church for enden af Wall Street

New York fra den anden side

River Boat Cafe i første række til floden og Manhattan Skyline

New York fra den anden side

Skumringstid ved The Promenade i Brooklyn

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

6 kommentarer

 • Erik Balk-Møller

  16/03/2019 at 18:24

  Line og Elvis i samme billede – “two of my absolute favorite people”! Han ser endnu mere alvorlig og mut ud på maleriet end han plejer, når han er i det humør; det er “G.I. Blues” med et twist. Elvis var ellers ikke ofte i NY. Mest ikoniske shows er fra 1956 og fra 1972 med 4 legendariske koncerter i Madison Square Garden.
  Jeg har kun været der én gang i starten af firserne. Det jeg husker bedst er selve indflyvningen til lufthavnen om aftenen med alle lysene hele vejen rundt. Det var fuldstændig overvældende og vildt at opleve. Times Square. Broadway, hvor vi boede under opholdet. Pladeforretninger, hvor jeg fik købt flere sjældenheder og fede skiver(ak og ve, det var dengang). De evige sirener, pulsen og højhusene. De første dage fik jeg næsten hold i nakken af at se op på de uendelige bygninger, der ligesom svajede lidt i vinden. Den lydløse lynhurtige elevator op i World Trade Center til 107. etage. Da havde jeg stadig højdeskræk og måtte næsten krybe hen til panoramavinduet for at få hele den fantastiske udsigt med. Uforglemmeligt, ligesom køreturen ud af byen via de flersporede veje mod næste mål, Massachusetts.
  The Big Apple – lidt af en mundfuld!

  Svar
 • Kirsten Brochner

  15/03/2019 at 23:08

  Måske du vil besøge og skrive om mabels smokehouse i Brooklyn.? Det er min gamle host sister, fra mit år i USA for ca 25 år siden😊 der har restauranten med sin mand. Måske et besøg værd.

  Svar
 • Gitte Kyhl

  15/03/2019 at 15:36

  Kære Line.
  Hvor ser det skønt ud i NY , har stadig mit første besøg til gode, men vil helt sikkert gemme dine gode ideer, virkelig inspirerende 🙂
  God weekend.
  Kh Gitte

  Svar
 • Brith Bachmann

  15/03/2019 at 12:24

  Så dejligt læsning, man får helt udlængsel. Jeg har været på Manhattan 2 x 1 uge og en gang 2 dage i forbindelse med vi skulle sejle derfra. Man får aldrig nok af NY.
  Ville så gerne tilbage, og det område du beskriver lyder som en god ide til næste tur. Jeg havde håbet at jeg kunne tage mit barnebarn(16år)med, men han siger pænt nej tak, men tror nu alligevel han skal have rejsen i konfirmationsgave.

  Svar

Skriv et svar