Åbn nu øjnene Mette og Peter

Åbn nu øjnene Mette og Peter!

JA, det er jer, jeg taler til stats- og beskæftigelsesminister: Åbn nu øjnene Mette og Peter!

Forleden hørte jeg nemlig den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgård erklære på News, at fx flyttemænd hurtigere bliver nedslidt end andre. De er nemlig ifølge ministeren startet tidligere på arbejdsmarkedet og må tidligt i karrieren tage smertestillende piller. Og derfor skal de og andre med fysisk belastende arbejde kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet. Og det under jeg dem helt bestemt.

Peter Hummelgård er 36 år og jurist. Han har, så vidt, jeg har læst mig til, haft 2 civile jobs, siden han blev færdig med sit studie i 2012. Om det kvalificerer ham til reelt at VIDE noget om det at være nedslidt, vil jeg lade andre vurdere, og selvfølgelig har han en bunke embedsmænds, der måske gør. Han brugte dog sine jura-kollegaer som referenceramme – det var jo ikke dem, der var på piller, sagde han ordret på TV2News.

Jeg var lige ved at smide mine grønne middagslinser efter mit TV. Det var så provokerende. For hvad med skolelærere, sygeplejersker, pædagoger, socialrådgivere, journalister, lægesekretærer og for den sags skyld læger og alle andre, der BÅDE har studeret OG haft studie- og teenagejobs, og som i dag arbejder i fag, der er pressede og stærkt psykisk belastende?

De nævnte faggrupper topper interessant nok listen over sygemeldinger med STRESS. Og hvis piller i sig selv er målestokken, som ministeren gav udtryk for, så kender jeg mange, der tager mange piller hver eneste dag for at klare sig igennem arbejdet – om det så er lykkepiller, hovedpinepiller, ipren til muskelspændinger eller noget helt 4.

Stress kan invalidere og ødelægge mennesker liv, og det koster samfundet enorme summer. Over 33.000 danskere er hver dag sygemeldt med stress. Mange stressramte kommer i følge statistikken aldrig eller kun svært tilbage. Og mange aldrig i samme job som før. Men arbejde SKAL de for ikke at havne på kontanthjælp.

Skal DE ikke have mulighed for tilbagetrækning før tid? Eller er vi ude i, at det alene handler om de fysisk nedslidte?

Hvis JA, så er den nye regering godt på vej til at sætte en kæmpe kile ned gennem arbejdsmarkedet og efterlade en stor gruppe uden mulighed for at trække sig tilbage, fordi det er deres HJERNER og ikke RYGGEN, der er stået af. Det er simpelthen bare ikke i orden.

Jeg lever selv med frygten for at gå ned med stress igen. Jeg har prøvet det 2 gange. Jeg gik på job i årevis og klarede det kun på grund af Pamol og Ipren. Jeg har kæmpet mig tilbage mig begge gange. Senest har jeg måtte skabe mig et nyt arbejdsliv som selvstændig, fordi jeg ikke længere passer ind i et 8-16 eller 9-17 skema i et åbent kontorlandskab eller i en virksomhed med mange deadlines og larm.

Men hvad hvis det går galt igen, inden jeg runder de 68, og jeg ikke rejser mig igen? Må jeg så ikke få en håndsrækning, så hjernen kan få fred og gå på pension? Det ser ikke sådan ud. Det ser snarere ud til, at regeringen har travlt med at stryge særligt udvalgte (fagbevægelsen?) med hårene.

Det er præcis, som jeg frygtede i et indlægget ‘Mette glem nu ikke de stressramte’ før valget. Om at mennesker der på lige fod med andre har bidraget livslangt til fællesskabet, haft studiejobs mens de læste, betalt skat og påtaget sig de MENTALE løft i samfundet må se sig tvunget til at arbejde til de segner.

Er det det, I vil have Peter og Mette?? Hvis ja, så stort tillykke med at splitte nationen.

Undskyld… Jeg måtte bare lige ha’ luft!

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

39 kommentarer

  • Henrik V Blunck

    08/09/2019 at 15:48

    Super godt brølt, Line. Jeg er så glad for din ærlige måde at sige tingene på, og du har fuldkommen ret. Der tænkes alt for meget i smarte overskrifter – og hurtige tweets! – når det gælder dansk politik, og derfor kan det ikke undre, at man i dét miljø får kortsigtede løsninger, fordi man glemmer nuanceringen, så et forslag matcher med både de krav og de mål og den kurs man vil lægge…

    Det er især vigtigt, fordi vi nu, efter dagpenge- og KH-reformer har ramt utilsigtet skævt, bare undskylder sig med, at man ikke vil tage stilling før det er revisionstid. Med andre ord kan alle se, at den er gal, men ingen gør noget ved det, og så iklæder man det en forklaring for at skjule, at man vil blæse højt og flot på den befolkning, som rent faktisk finansierer det show de spiller på vores tv-skærme.
    Ja, man kan blive helt led af politik med den adfærd. Godt flere siger fra, så det ikke kun er os andre, der får luft.

    Tak for en glimrende blog. Som altid yderst læseværdig. 🙂

    Svar
  • Lotte Dahlmann

    18/08/2019 at 08:56

    Hej Line,
    Tak for dit indlæg – det er meget rammende, og du har fat i en vigtig dagsorden! Husk at også journalister, læger og kontor- og bankfolk har fagforeninger. Hvor er de henne i debatten? Hvorfor kæmper de ikke for deres medlemmer??? Det har undret mig siden denne debat startede, og jeg kan da godt føle mig svigtet af mit eget forbund i denne sammenhæng…. jeg synes derfor også at vi alle har et medansvar – for at kræve af vores fagforeninger at de kæmper for deres medlemmer – fordi nedslidning ikke er knyttet til specifikke faggrupper længere.
    Jeg er enig med dig i, at vi ikke skal spille fagene ud imod hinanden – det er opgave nr.1 for politikerne, for vi har brug for sammenhold ikke splittelse omkring vores velfærdsmodel. For det andet mener jeg ligesom flere andre i tråden, at vi skal forsøge at finde løsninger. Ældre Sagen og Magisterforenings har fremsat et forslag i foråret, som er godt, sagligt og konstruktivt. S og andre har helt sikkert fået det tilsendt. Synes du skal tjekke det ud, for en løsning skal vi finde. Fortsat god kamp!

    Svar
  • Steen Petersen

    14/08/2019 at 08:32

    I stedet for at brokke sig over at der endelig er kommet en regering der vil arbejde for at ikke alle skal arbejde til de dør, så kom med nogle konstruktive forslag i stedet. Måske man bør starte med nogle enkelte faggrupper eller lignende for at drage nogle erfaringer og så finde den “rigtige” løsning hen ad vejen. For hvis man skal have en 100% løsning inden man starter, ja så kommer det nok aldrig i gang.

    Svar
  • Pia

    13/08/2019 at 22:40

    Godt indlæg. Vi må kæmpe videre. Det er SÅ håbløst. Hvordan skal man kunne sidde på Christiansborg og beslutte hvem der er mest nedslidt. Det er jo så vidt forskelligt fra menneske til menneske. Nogle mennesker har en fysik der er bedre end andres og det er ikke alle mennesker der rammes af stress. Men stress og fysisk nedslidning kan ikke bare inddeles i job!!! Tror mange glemmer, at da man nedsatte pensionsalderen og lavede tilbud om efterløn (som man jo selv skal betale til) var det ikke fordi man var bange for nedslidning – næ, det var fordi man ville have de 60-årige og ældre væk fra arbejdsmarkedet for at skabe arbejdspladser til de unge, der ikke kunne få job. Den diskussion er helt forsvundet!!!! Så lad folk arbejde til de er 67-68 – og for dem der kan og vil, giv dem i gulerod for at blive på arbejdsmarkedet! I dag er der jo mange seniorer der gerne vil arbejde, men ikke kan få job. Du har selv været inde på emnet om aldersdiskrimination – hvad sker der for dem på borgen. I det Danmark som Mette så gerne vil skabe, må der da for pokker være lige ret for alle, til at gå før tid, specielt når vi taler om nedslidning eller stress. Det er jo næppe Topdirektøren for den store organisation der søger tilbagetrækning som nedslidt på det offentliges regning!

    Svar
  • Camilla

    13/08/2019 at 16:41

    VIRKELIG interessant, at der endelig er én, der for alvor griber fat om dette emne. Jeg kender flere, der står med samme “bekymring”. Jeg har bl.a. en forældre, som hver evig eneste dag går på job og passer sit arbejde (arbejder med HR og administration), men har været nede med stress af 2 omgange og umiddelbart ville have behov for at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet pga. at være psykisk nedslidt – men det gælder åbenbart ikke. For man kan kun være nedslidt fysisk. Fortsæt endelig med denne debat, dig/jer, som har en vis grad af “indflydelse” i den offentlige debat. Det er svært for os “almindelige” mennesker 🙂

    Svar
  • Kim Jørgensen

    12/08/2019 at 16:37

    Super godt indlæg Line. Der er alt for lidt fokus på Stressramte mennesker. Det kan skyldes, at det næsten er umuligt at få virksomhederne dømt, i forhold til deres stressramte personale.
    Til gengæld ser jeg ingen grund til at gøre det til et enten eller valg. FH har jo stor fokus på stressramte i år, dog uden at de fik den fornødne opbakning af den forrige regering. Det kan vi alle jo håbe på bliver anderledes nu, hvor arbejdsmiljø og nedslidning er kommet på dagsorden.
    Jeg syntes, det er super godt, at man nu ser på dem, der er allermest nedslidt. ALLE skal jo have mulighed for en ordentlig alderdom uden at være 100% nedslidte. Det føles som om, at mange af kritikkerne af ideen, om at hjælpe de allermest nedslidte, ikke kender til disse menneskers problemstilling. Der er tale om individer ned på enkelt niveau, der er nedslidte, så at afspore debatten med hvilke faggrupper der skal have muligheden eller ej, er for mig den helt forkerte tilgang.

    Svar
  • Diana Skøtt Larsen

    11/08/2019 at 23:41

    Helt enig Line. Den psykiske nedslidning bør ikke glemmes – og du rammer spot on mht stress og ikke at passe ind i et 9-17 job længere. Har selv været der og er også blevet som selvstændig for at selv kunne regulerer arbejdstid. Desværre er de der bestemmer og livgiver ofte ramt af mangel på indsigt og erfaring fra det virkelige liv, de ser og hører ikke det vi andre gør. Et brækket ben kan ses – det kan en svækket psyke ikke altid, så derfor bliver det negligeret og fejet til side som ubetydeligt uden at følgevirkningerne tages i betragtning. Det estimeres at 1300 personer før som følge af stress årligt i Danmark.

    Svar
  • Pia

    11/08/2019 at 22:04

    Jeg er helt enig med dig. Jeg er 62 år, har siddet på kontor hele livet. Har været kørt ned med stress, har slidgigt i nakken, daglige smerter i nakke, skuldre, ryg og arme. Herudover har jeg spiserørsbrok, hvilket bl.a. ofte medfører natlige opkastninger. Jeg kan ikke engang få sygedagpenge! Spørger jeg om muligheden for seniorførtidspension, siger de også nej. Det er dybt frustrerende. Kommunen mener jeg bare kan gå ud og søge mig et job.

    Svar
  • Janne

    11/08/2019 at 20:44

    God kommentar, jeg har længe undret mig over den udmelding. Vil også sige, at sådan en som mig, der har arbejdet på kontor siden jeg var 18 og nu er 52, er slidt, af statisk arbejde (kontor), hvilket iflg ergoterapeuterne er ligeså nedslidende som at arbejde på fabrik. Det har indtil nu “kostet” mig to smadret skuldre, dårlig ryg og giver mig flere og flere migræne anfald. Gør alt hvad der er muligt for at holde mig fysisk aktiv og passer min træning, så jeg kan passe mit daglige arbejde, men slidt det er jeg altså også.

    Svar
  • Susanne Hansen

    10/08/2019 at 11:37

    Hej Line. Hvor er det godt skrevet. Jeg har aldring før kommenteret noget offentligt, men det her gør også mig harm.
    Jeg har været i den finansielle sektor i 42 år, men jeg var så heldig at kunne gå på efterløn for 3 år siden. Jeg kunne bare ikke mere. Jeg var for 9 1/2 år siden sygemeldt med en meget alvorlig stress, fik rejst mig og kom på arbejde efter 9 mdr, men måtte kapitulerer for 3 år siden. Og har jeg har stadig søvnproblemer og svært ved at overskue nogle situationer.
    Så det er ikke kun fysisk nedslidte, der skal tænkes på. Man kan også være nedslidt i sit hoved.
    Bedste hilsner
    Susanne

    Svar
    • Lene Britt Sørensen

      14/08/2019 at 19:59

      Kære Line
      Det er helt klart at det skal ses mere nuancerede briller hvem der kan gå på pension eller anden tilbage trækning fra arbejdsmarkedet. Der er mange ting som slider på en i et langt arbejdsliv og det er nødvendigt at vi som velfærdssamfund giver mulighed for at de som har brug for en «tidlig» pension også reel har mulighede for det. Der skal ske forskelsbehandling, men udfra et fagligt velfunderet skøn. For hvad den enkelte kan holde til arbejdsmæssigt er vidt forskelligt

      Svar
  • sanne

    10/08/2019 at 10:25

    Hold op hvor har du ret. Er selv pædagog og har set kollegaer gået ned ned stress og blevet fyret 😢og vi løber hurtigere og hurtigere. Større krav til det psykiske gør at vi nemt kan brænde ud . Så både fysisk og psykisk er vigtigt at tænke på. TAK fordi du råber op, håber du bliver hørt 😊mvh Sanne

    Svar
  • Malene

    10/08/2019 at 10:01

    Kære Line
    Tak fordi du råber op. Du har så meget ret og jeg håber at de lytter!
    Er selv ramt af stress flere gange og lever med konsekvenserne og prisen er høj. Det ville være så fantastisk hvis politikerne ville tage ansvaret på sig, gå foran og ligestille fysisk og psykisk nedslidning.
    Tak 🙏🏼

    Svar
  • Søren Nybo Poulsen

    10/08/2019 at 09:48

    Jeg synes at det er godt Socialdemokratiet vil etablere en tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet for nedslidte!
    Jeg læser det anderledes end du gør, der er ofte af Mette og Peter blevet nævnt at der ikke kun er tale om fysisk nedslidte, at der også tages hensyn til kvinder har har været på barsel ( hvis man tæller år på arbejdsmarkedet )
    Gid du havde samme passion for at kritisere det de Radikale ønsker: nemlig at man skal tvinges til at være længere tid på arbejdsmarkedet. ( jeg undskylder på forhånd hvis du har gjort det )

    Svar
    • Line Baun Danielsen

      10/08/2019 at 09:54

      Kære Søren.

      Ja, men det er desværre ikke de toner der reelt lyder. Der er alene fokus på fysisk nedslidning i retorikken fra både stats- og beskæftigelsesministeren. De viser de seneste dages nyhedsflow meget tydeligt. Det er et klart signal til borgerne.

      God lørdag.

      Svar
  • Michael

    10/08/2019 at 09:27

    Fin beskrivelse af en udfordring der er meget mere nuanceret end som så. Den psykiske nedslidning er ikke så synlig, men mindst ligeså farlig for den som den rammer.
    Man skal ikke lave lovgivning for at please en kernevælgergruppe, men ud fra et reelt behov, måske det er arbejdsmarkedsparter der i overenskomstsforhandlingerne skal se mere langsigtet end kroner her og nu.

    Svar
    • Line Baun Danielsen

      10/08/2019 at 09:36

      Hej Michael.

      Jeg er helt enig – og det ligner desværre en leflen for en bestemt faggruppe.

      Svar
    • Dorthe

      10/08/2019 at 20:51

      👍🏻Super Line! Helt rigtigt brølt! Nedslidning af hjernen er lige så alvorligt og invaliderende som af kroppen/ ryggen. Det klæder dig også at være politisk og tage disse tabuer op! En jurist på 36 er der ikke meget praksiserfaring i. Bakker op lige som alle de andre her på tråden 👍🏻😊❤️

      Svar
  • Pernille

    09/08/2019 at 21:47

    Husk at nogle af de stressede fx læger, har haft mulighed for at spare op. Gennem et højtlønnet job kan man godt lægge til side, så man har muligheden for at pensionere sig selv før tid. Det er sværere at lægge til side, hvis man har et alm. slidsomt arbejdsliv som fx flyttemand, fra fx 16-18 års alderen

    Svar
    • Line Baun Danielsen

      09/08/2019 at 21:51

      Det er jeg godt klar over – men hvad med kassedamen, skolelærerne, sygeplejersken… og de mange andre faggrupper i samme ‘boks’

      Problemet er, at man risikerer at gøre forskel på borgerne. Og hvordan skal man afgøre det??

      Kh Line

      Svar
  • kate christensen

    09/08/2019 at 17:25

    Kære Line
    Er bare så enig, godt du råber op, har selv haft stress, men er så heldig, at jeg nærmer mig efterlønsalderen, den har de kære politikere også forringet, men sørge for sig selv det kan de 🙂

    Svar
  • Lise Kaadach

    09/08/2019 at 16:39

    Kære Line
    Det er så rigtig 👍🏽
    Alle – uanset fag, nedslidt hjerne /krop eller helt anden skavank, burde kunne gå tidligere.
    Dengang det blev lavet om, var argumentet at ikke så mange søgte – såvidt jeg husker.
    Så enig i at regeringen må ta’ sig sammen.
    Og tak fordi du tager fat i det
    Mange hilsner Lise

    Svar
  • Lene Carlsen

    09/08/2019 at 15:52

    Hej Line.
    Hvor er du bare sej og smuk.
    Du gør de ting, jeg også burde selvom der er stor aldersforskel.
    Tak for dig.
    Hils din smukke mor.
    Håber det går fremad med helbredet.
    Stor sommerhilsen

    Svar
  • Jane Mortensen

    09/08/2019 at 15:40

    Godt brølt, Line. Og hvem er det, der skal vurdere, hvem og hvornår man er egnet til at gå tidligt på pension? Skal man ha været sygemeldt inden, man kan indstilles til tidlig pension? Jeg synes der er virkelig mange spørgsmål ingen svarer på.

    Svar
  • Inge Nielsen

    09/08/2019 at 15:09

    prøv også at forklare dem at forsørger pligten skulle man også kigge på. Den rammer ikke kun kontantmodtager eller førtidspensionister men også folkepensionister tror ikke folk er helt klar over det.
    Mvh
    Inge Nielsen

    Svar
  • GItte

    09/08/2019 at 12:54

    Tak for indlægget og du har så evig ret.
    Jeg har også virkelig undret mig over, hvordan de i praksis har tænkt sig at arbejde på den differentierede pensionsalder. Og det tegner ikke godt! Jeg synes dine ord rammer det meget godt ind så jeg vil “nøjes” med at melde mig under din fane og sige “godt brølt løvinde” og kommer til at følge det tæt.

    Svar
  • Lone Klint Jakobsen

    09/08/2019 at 12:27

    Helt enig !!! Det er et meget snævert syn på arbejdsrelateret nedslidning, man burde hellere arbejde for et mere menneskeligt arbejdsmarked og forsøge at forebygge stress og nedslidning.

    Svar
    • Line Baun Danielsen

      11/08/2019 at 16:48

      Kære Bettina.

      De er fra Design by Laerke købt hos Bettina Beltner i Lyngby. Hun har også en webshop.

      Kh Line

      Svar
    • Ole Mikkelsen

      13/08/2019 at 21:50

      Der diskuteres et vigtigt samfundsmæssigt anliggende og der som bliver kommenteret og spurgt ind til er kjolen???

      Svar

Skriv et svar