Englænderne og franskmændene gør det allerede: Bekymrer sig om kvindelige ansatte i overgangsalderen. Flere store virksomheder har en sundhedspolitik, der tager hensyn til kvinder i overgangsalderen ligesom med de gravide. Overgangsalder og personalepolitik ja tak!
Overgangsalder er ikke en sygdom, men..
Er overgangsalderen da en sygdom? Nej – men det er graviditet heller ikke. Og mens vi med helt stor rimelighed tager hensyn til kvinder under graviditeten, så ku’ man jo godt spørge: Hvorfor gør vi det ikke med kvinder i overgangsalderen. Mange af os kæmper os gennem den periode i livet med natlige svedeture, søvnløse nætter, træthed og manglende energi og overskud, fordi hormonerne går amok og kroppen gennemgår voldsomme forandringer – præcis som under en graviditet.
Vi kan ikke vælge den fra
Overgangsalderen er ikke selvvalgt. Det er en periode i livet, alle kvinder skal igennem. Og ja, ikke alle er lige hårdt ramt – men mange har symptomer, der påvirker dagligdagen i større eller mindre grad OGSÅ på jobbet. Og det er ikke bare sådan noget med hedeture, hvor kontorvinduerne bliver flået op og striktrøjerne må over hovedet i huj og hast.
Forståelsen er måske større, hvis man arbejder med andre kvinder, men jeg har hørt mange kvinder fortælle, hvordan de ’putter’ sig med problemet og synes det er flovt og skamfuldt. Flovt at svede på upassende tidspunkter. Flovt at føle sig træt, uoplagt og klodset. Ja, bare flovt!
En dedikeret følger sendte mig for nylig en interessant artikel fra britiske Financial Times. Overskriften lød: ’Stigmaet omkring overgangsalder falmer, når kvinder kræver forandring!’
Vi er mange i overgangsalder på arbejdsmarkedet
Hvad er det så, de gør i England og Frankrig? Ja, flere store virksomheder har lagt berøringsangsten fra sig, og tager overgangsalderen alvorligt. F.eks ved at samle og runddele information om, hvad overgangsalderen er og gør ved kvinder. Ved at holde seminarer om overgangsalderen. Det sidste har man helt konkret gjort hos EY i London (en verdens omspændende revisionsvirksomhed). Man har også startet et uformelt 40+ netværk for kvinder, hvor de kan mødes og udveksle erfaringer relateret til overgangsalder og arbejdsliv. Og i den franske bank Paribas er de også i fuld gang med at ændre holdningen til kvinder og overgangsalder. Ret cool synes jeg!
Kvinder i overgangsalderen er ifølge Financial Times den hurtigst voksende gruppe på det britiske arbejdspladser – og præcis derfor er mange virksomhed begyndt at se på, hvordan man kan støtte kvinderne. Faktisk har et britisk konsulentfirma specialiseret sig i at hjælpe virksomhederne med en overgangsalderpolitik, så man komme dårlige vittigheder og tabuet til livs. Jeg synes, det er en fremragende ide!
Eksempler på overgangsalder politik
Så hvad kunne en overgangsalder politik indholde:
-Seminar/webinar om overgangsalder
-Uformelle 40+ grupper for kvinder
-Håndbog for kvinder i overgangsalderen (jeg skriver snart en!)
-Særlig mulighed for hjemmearbejdsdage efter søvnløse nætter.
Og ja, der skal nok være nogen, der tænker: Helt ærligt, er det virkelig nødvendigt? Og vil de ikke bare skade os mere end gavne? Måske – og måske ikke. Jeg tror jo på, at når vi tør tale om det, der er svært. Så bliver det mindre svært! Så lad os komme i gang derude og få Overgangsalderen med i personalepolitikken!
Hvis du vil læse og høre mere om overgangsalderen, så lavede jeg tidligere i en podcasten: Det er bare en overgang. Den kan du høre her.
Jeg har også skrevet flere andre indlæg om overgangsalderen. Dem finder du i kategorien: Overgangsalder.
Fakta om overgangsalderen:
- 400.000 danske kvinder er potentielt i overgangsalderen
- Gennemsnitsalderen for overgangsalderen er 51,6 år
- Overgangsalderen kan vare fra 2-10 år
- Ikke alle kvinder får symptomer med 75% oplever gener som følge af overgangsalderen
- 30 % har symptomer 5 år efter sidste blødning
- 10% har symptomer 10 år efter sidste blødning
- Nogle har symptomer hele livet
11 kommentarer
Lonnie Boe Pedersen
13/02/2021 at 20:04Jeg faldt over dit indlæg med personale politikken i dag og sjovt nok, så er mit indtryk at der ingen ændringer er fra indlæggets dato og så til nu.
Der må være nogle stærke erhvervskvinder der kender til problematikken der tør sige det højt.
Jeg spurgte for et par mdr. siden på LinkedIn om der var nogle virksomheder der kunne bidrage med lidt information om hvordan de behandler kvinder der har gener i forbindelse med overgangsalderen.. ingen svarede… ingen!
Kan det tænkes at ingen orker flere kvinde hensyn ovenpå SOME oprøret?
Altså det er en ommer!
Jeg er snart 46 og selvstændig og plages af symptomer uden at være direkte i overgangsalderen (perimenopause) og jeg er gået all in både for min egen men også for mine klienters skyld, for at hjælpe og sprede budskabet og tak til dig for også at have sat fokus på emnet. Mere af det!
Kate Petersen
12/12/2019 at 07:14Det ville være fantastisk hvis der kom mere fokus på arbejdspladserne på at nogle kvinder altså døjer med ret svære gener når de kommer i overgangsalderen. Jeg selv oplevede at gå helt ned med depression og angst. Efter to måneder hvor jeg forsøgte at passe mit arbejde bedst muligt samtidig, blev jeg opsagt (selvfølgelig med en anden begrundelse end mine psykiske udfordringer). Helt tilfældigt fandt jeg ud af at der er noget der hedder bioidentiske hormoner, som er magen til kroppens egne hormoner, og derfor ikke giver de risici for kræft i livmoder og bryster, som de syntetiske hormoner gør. De naturlige/bioidentiske hormoner har samme effekt i kroppen som dem den selv producerer, og de er derfor eminente til at få rettet op på de ubalancer, der forårsager alle de ubehagelige ting der tit følger med overgangsalderen. Jeg er lige begyndt på behandling med naturligt progesteron og kan allerede mærke en tydelig bedring i mit psykiske velbefindende. Så Line, kunne du ikke hjælpe med at kaste lidt opmærksomhed på bioidentisk/naturlig hormonterapi? Jeg synes det er så ærgerligt at mange kvinder render rundt og tager syntetiske hormoner, som kan koste dem helbredet og i yderste konsekvens livet, fordi lægerne ikke ved at der findes et alternativ, som både er meget bedre til at komme symptomerne til livs end de syntetiske hormoner er, og samtidig ikke udgør en helbredsmæssig risiko. Der findes NHT vejledere som kan hjælpe med at få lavet en hormontest og ud fra den og de symptomer man har kan vejlede i hvilke naturlige hormoner og kosttilskud der skal til for at afhjælpe symptomerne. Jeg synes virkelig der mangler opmærksomhed og fokus på dette emne og vil gerne gøre alt hvad jeg kan for at skabe den opmærksomhed. Vil du hjælpe mig? 🙂
Line Baun Danielsen
13/12/2019 at 09:41Hej Kate.
Tusind tak for din kommentar. Jeg har faktisk skrevet en hel del om overgangsalder – også om behandlingsmuligheder. Det finder du under kategorien ‘overgangsalder’.
Jeg synes personligt, at hver enkelt kvinde må vælge præcis den vej, hun ønsker at gå med eller uden syntetiske eller bioidentiske hormoner. Det vigtige er, at vi får information om, hvad der sker med os, hvilke risici der er forbundet med ikke at gøre noget… Eller ved at lade sig behandle på den ene eller anden måde.
Bedste hilsner
Line
Sanne
04/12/2019 at 14:04Ja, det er bare en overgang – men hvor lang tid tager det!?! Nu har jeg været i gang i OTTE år, og må tage hormoner for kunne holde til at gå på arbejde, for ellers kan jeg slet ikke hænge sammen. Sover virkelig elendigt om natten og har det som jeg skal besvime mindst 20 gange om dagen, det er virkelig ikke sjovt! Og jeg HADER når (især) mænd, kommer med dumme vittigheder, for havde det været dem, er jeg sikker på at verden havde set helt anderledes ud. Tak for at bringe det op! 🙂
Pia Illum Nielsen
29/11/2019 at 10:10Naturligvis skal vi tage overgnagsalderen alvorligt. Men hvis vi kan tale om det, så er de andre tiltag, da noget man burde tilbyde alle ansatte, der har brug for det – så som hjemmearbejdsdag, hvis man ikke har sovet. Netværk og foredrag kan man få så mange steder, hvis man åbner munden.
Jeg har læst forskellige bøger uden, at det har hjulpet det mindste. Men jeg kan da håbe, din er bedre 🙂
Men som sagt: Først må vi tale om det!
Lotte
28/11/2019 at 21:10Åhhh det er svært. For den enkelte vil det jo være rigtig godt med hensynet til overgangsalderen.
På den anden side, kvinder er i forvejen bagud når de søger job, fordi arbejdsgiverne godt ved de skal på barsel i alderen 20-40. så derfor har den lige så gode mand den bedste chance. Hvis der så efterfølgende skal vises særlige hensyn for kvinder i alderen fra 40/50+ så bliver det jo helt umuligt at konkurrere med mænd; der er tilnærmelsesvis lige så dygtige.
… så skal vi i hvert fald kæmpe for at mændene får alt forældreorlov.
Lotte vinter
04/12/2019 at 12:38I mit næste liv er det min tur til at være mand!!
Ingen mens i 50 år
Ingen fødsler
Ingen overgangsalder der på nogen måde ligner kvindens
Og stadig mere i løn på en del arbejdspladser
🤔🥴Jo, næste gang er det min tur
Line Baun Danielsen
04/12/2019 at 12:43Ha ha Lotte! Det tænker jeg også af og til.
Og færre bekymringer. Der er nemlig flere kvinder end mm d, der går ned med stress.
Kh Line
Gurli Sommer
28/11/2019 at 16:41Glemte lige at skrive et STORT TAK til dig Line, for at tale, skrive og holde foredrag om et tabubelagt emne. Hvor ville jeg ønske, at der havde været én som dig, da min mor gennemgik en hård overgangsalder. Tak for dig ❤️
Gurli Sommer
28/11/2019 at 16:37Jeg er sikker på, at det vil være en wind-wind situation, hvis overgangsalderen blev taget alvorligt og arbejdspladserne fik en personalepolitik på området. Samtidig ville det være godt, hvis flere læger satte sig mere ind i de mange ting, der følger med overgangsalderen, så kvinder slipper for at høre “det må du bare leve med”. Jeg forstå ikke, hvorfor der ikke er mere forskning på området, det må da kunne betale sig, at vi kvinder har godt så længe, som muligt. Hvorfor får kvinder ikke tidligt i livet tilbud om at få målt deres hormoner og derefter med mellemrum, så de kan få den hjælp der skal til, når hormonmængden ændre sig.
Pia
28/11/2019 at 11:43Det er da et ret relevant emne. Men der bør også være fokus på dem der går for tidligt i overgangsalderen. Det gjorde jeg nemlig. Faktisk startede det sidst i 30erne for mig, hvor jeg begyndte at blive lidt nervøs over at jeg altid var ved at koge over. Jeg stod på en S-tog station i -5 grader og kampsvedte med jakken åben, mens andre stod og klaprede tænder af kulde.
Jeg gik til læge og fik ‘dommen’ at jeg var gået tidligt i overgangsalderen. Og det har hængt ved lige indtil for et par år siden. Jeg har stadig ikke problemer med at holde varmen, men jeg sveder ikke helt umotiveret mere.
Da det samtidig også påvirkede min menstruation i ekstrem grad, fik jeg en hormonspiral. Det tog omkring et år før min krop helt havde vendet sig til den, men derefter var det bare fryd og gammen … næsten da. For jeg kæmpede stadig med svedeturene, de var bare ikke så stærke mere.
Med de ekstreme svedeture og en menstruation der var alt andet end regelmæssig kom irritationer, søvnløshed, overdreven madlyst og mange andre småskavanker, som der bestemt ikke blev taget hensyn til.
Men jeg synes bestemt det ville være en kæmpe fordel, hvis arbejdsgivere indførte en politik der tog hensyn til kvinder i overgangsalderen, for det er bestemt ikke morsomt og der mangler i den grad forståelse for det regulære helvede mange kvinder gennemgår i overgangsalderen. I betragtning af at det kan vare mange, mange år, så burde der også tages et vist hensyn til os der er hårdt ramt.