Jeg en syltedronning!

Jeg en syltedronning!

Kvinder og karriere: Jeg elsker mit arbejde. For 3 år siden blev jeg som 47årig selvstændig for første gang i mit liv. Jeg er glad for alle årene som lønmodtager, men er dybt taknemmelig for muligheden for at skabe mit eget. Velkommen til Jeg en syltedronning!

Sådan starter Helena Grayston på 50  søndagens blogindlæg, om at tage det store skridt i sent i arbejdslivet, og skabe sit helt eget arbejdsliv og univers. Det er samtidig den allerførste gæsteblog her i august. Resten af året inviterer jeg hver søndag JER til at skrive et indlæg, så vi kommer endnu tættere på, hvad der foregår i jeres liv og hverdag. Emnet i august er KVINDER & KARRIERE.

Helenas historie:

Historien om Syltedronningen

Jeg en syltedronning!

Foto: Peter Bilde Fogh

”Mit eget” kom til at hedde Syltedronningen. Syltedronningen er nemt at huske og fortæller, at det handler om syltning, men navnet har jeg ikke selv fundet på. Det har Jan Krag Jacobsen, som var dommer i Politikens syltekonkurrence 2013. Da jeg både vandt 1. og 2. pladsen, udtalte han, at ”her har vi ikke blot en vinder, men en syltedronning”. Jeg blev opfordret af rigtig mange til at bruge navnet, og det endte med at hænge fast. D. 1. juni 2016 startede jeg virksomheden som et manifest efter min mors pludselig død. Jeg havde længe haft lyst til at skrive en syltebog og da hun døde, kunne jeg ikke gøre andet end at gå 110% ind på det jeg drømte om.

En beslutning blev taget for mig

Jeg er uddannet Eksportingeniør og arbejdede mange år både i USA og Danmark som projektleder i IT og elektronikvirksomheder. Jeg betragter mit arbejdsliv i Silicon Valley som et privilegium fordi pionerånden var allestedsnærværende og de konstante udfordringer gjorde, at jeg hele tiden var i vækst og udvikling som menneske. I 2006 vendte min mand og jeg tilbage til Danmark med vores datter, men 5 år efter blev afdelingen i Cisco som jeg var ansat i nedlagt. Timingen var god fordi jeg var klar til noget andet, uden at jeg kunne definere hvad det var. Nogle gange bliver beslutningerne taget for os.

At genopfinde sig selv

Jeg var arbejdsløs i en lang periode fordi, ja fordi jeg skulle genopfinde mig selv. Jeg søgte mange stillinger á la det jeg kom fra og kom til samtaler, men der var ikke rigtig jackpot. Sideløbende havde jeg fundet mig godt til rette med syltning som hobby-hygge. Jeg gik på markeder og solgte det jeg lavede, og min interesse for syltning voksede i takt med antallet af mine kunder.

Jeg har hørt, at vi mennesker i fremtiden skal genopfinde os selv mange gange i livet. Det bliver et nyt vilkår ifølge fremtidsforsker Louise Fredbo Nielsen. Det synes jeg er fantastisk befriende og særligt for de unge som ikke behøver bekymre sig så meget om den uddannelse de vælger fordi den ikke er endegyldig.

Arbejdslivet dengang og nu

Den helt store forskel på mit arbejdsliv nu og dengang er, at mit arbejdsliv i dag er en fuldt integreret del af mit liv. Der er egentligt ikke nogen skelnen imellem mig som privatperson og mig som Syltedronningen. Det rummer også nogle udfordringer, en af dem er at være sin egen bedste leder. Mine ambitioner er i top, men jeg skal hjælpe mig selv til at yde mit maksimale over tid, og det kan jeg kun hvis jeg husker at regenerere.

Jeg en syltedronning!

Foto: Peter Bilde Fogh

Energikontoen skal være i balance, og jeg skal være lige dele pisk og gulerod. Jeg øver mig i at skabe et balanceret arbejdsliv, som jeg slapper af i. Selvfølgelig skal jeg performe og levere et produkt, som mine kunder er tilfredse med og kommer tilbage efter igen og igen. Men jeg tror også på, at hvis mit arbejde formår at stille min egen sult efter mening, udfordring, sikkerhed og glæde, ja så giver jeg det samme videre til mine kunder.

Min hverdag er formet af mit arbejde. Jeg lever og ånder for at udvikle gode opskrifter, producere de bedste produkter og engagere så mange som muligt i håndværket og produkterne. Lige nu er det lørdag aften og kl. er 21.06. I morgen søndag er jeg afsted fra 11.30-17 med 2 workshops på CPH Garden. Jeg kan mærke,  når det er weekend, fordi jeg får færre mails og opkald. Men ellers kan en helt almindelig lørdag være lige så produktiv som en tirsdag. Jeg kan ikke forestille mig, at min interesse for det jeg laver, bliver mindre med årene, tværtimod. Men en virksomhed ændrer sig hele tiden, og som selvstændig skal man være indstillet på en del uforudsigelighed.

Naturligvis er økonomien også en anden, end da jeg arbejdede med fast løn. Jeg tror på, at det vil ændre sig. Jeg ved, at de fleste små virksomheder lukker, men i min optik er det ikke en mulighed. Jeg har tillid til, at det er det her, jeg skal lave, og jeg er vedholden. Drømmen er erstattet af visioner, og hver dag er virkelighed og ikke en drøm.

Customer is king

Jeg kan huske, at jeg for mange år siden sad på min pind i Cisco og tænkte: ”hvem er det, vi laver denne router til?”. Jeg var en lille bitte brik i en kæmpestor virksomhed, og jeg havde ikke kontakt med dem, som vi egentlig arbejdede for nemlig vores kunder. Det var et AHA øjeblik.

”Customer is King” må være et amerikansk udtryk! Det er i hvert fald helt sikkert, at kunder er enhver virksomheds eksistensberettigelse. Noget af det bedste jeg ved, er, at høre mine kunder smage på mine produkter. Den der ”mmmmmm hvor smager det godt” lyd, bliver jeg aldrig træt af. Og lyden af glade kunder, som har fulgt min opskrift eller fået lyst til at sylte, den bliver jeg heller aldrig træt af.

Passion

Det er utrolig spændende at være drevet af sin passion. Passionen er som en uendelig kilde af næring som jeg bruger til at finde vej, gå fremad, samle mig selv op og være noget for andre. Jeg er drevet af en lyst til at skabe et univers af produkter, bøger, opskrifter, foredrag, kurser, billeder, video og ideer som skaber værdi og giver mine kunder glæde og indhold. For mig handler det også om at skabe en helhed i mig selv, som bliver til en helhed for mine kunder og følgere. Det er meningsfyldt.

Hvad så med alderen?

Jeg er blevet 50 og kan godt mærke, at jeg skal passe bedre og bedre på mig selv. Det er hårdt at stå i et køkken og sylte 8, 10 eller 12 timer om dagen, og jeg slæber hele tiden rundt på tunge kasser, bøger og ting og sager. Det er faktisk kroppen, som kræver mest opmærksomhed nu, hvorimod livserfaring, selvtillid og selvværd er nogenlunde på plads. Så jeg må se at få tabt mig de første 5 kg, så jeg kan få endnu mere energi til Syltedronningen. Det havde jeg godt nok ikke indrømmet i æteren for 10 år siden, men i dag er jeg et helt andet sted med mig selv. Jeg vejer for meget, det kan alle og enhver da se, og selvbedrag i en alder af 50 år, det holder vist ikke.

Nummer 2

For tiden er jeg single og driver virksomheden alene. Der er mange fantastiske mennesker, som hjælper mig med Syltedronningen både rådgivere, frivillige, venner, familie, netværk. Men tiden er moden til, at Syltedronningen får sin nummer 2, en medstifter, der kan løfte potentialet og udleve visionerne sammen med mig. Jeg har lagt opslaget på LinkedIn og søger seriøst. Det er tilfældigt, at jeg startede virksomheden alene, men det er ikke tilfældigt, at jeg nu søger nr. 2. Det sker, fordi jeg har bygget noget op de sidste 3 år, som er klar til næste niveau. Jeg har indset mine egne begrænsninger og ved meget mere om mine styrker og hvad virksomheden har brug for.

Det er en vild proces, og det er en af grundene til at jeg elsker mit arbejdsliv.”

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

8 kommentarer

 • Katrine Klinken

  10/08/2019 at 22:48

  Kære Helena Syltedronning – tak for at dele så åbent, og jeg føler at jeg forstår så meget af det du skriver. STÆRKT og dejligt at du følger din passion, for det giver bare så meget at dele sine erfaringer som du gør – og dele den gode smag af dit gode sylt….. TAK også for at du er her på bloggen.

  Svar
 • Dorthe Rozalia

  08/08/2019 at 20:37

  🍒🍎🍐🍓Super historie! Tak for at dele den. Tillykke med de første 3 år og meget mere der kommer! Håber du finder en god nr 2 😊 Kh og god syltning Dorthe

  Svar
 • Charlotte

  06/08/2019 at 18:05

  Fed historie fyldt med god energi. Kender så mange af tankerne og følelserne fra jeg selv startede virksomhed.

  Svar
  • Helena Grayston Verrow

   07/08/2019 at 08:44

   Kære Charlotte. Det bliver jeg da rigtig glad for at høre, og særligt fordi det er så vigtigt at lytte og fortælle til hinanden og vide at andre har prøvet og lykkedes med de samme udfordringer. Tak.

   Svar

Skriv et svar