• Home
 • /
 • Familie
 • /
 • Hvornår skal børn betale for at bo hjemme?

Hvornår skal børn betale for at bo hjemme?

I Min ældste er lige vendt hjem efter 4 måneder i militæret. Og det store spørgsmål har meldt sig: Hvornår skal børn betale for at bo hjemme.

Jeg var selv 18 år, da jeg forlod reden – og min mor fortalte for nylig en lille anekdote fra dengang. Hun boede alene med mig, og da jeg efter gymnasiet begyndte at arbejde, ville hun, at jeg skulle betale 500 kroner for at bo hjemme. Jeg meddelte min mor: Så kunne jeg jo ligeså godt flytte hjemmefra. Så det gjorde jeg. Og jeg kom aldrig tilbage på teenageværelset. Hvornår skal børn betale for at bo hjemme?

Det har hverken hun eller jeg taget skade af. Eller fortrudt. Jeg lærte at betale mine regninger og vaske mit tøj. Og jeg døde ikke af sult. Jeg kunne jo altid tage hjem til mor og få mad og vasket tøj.

Jeg elsker at have mine drenge hjemme – men ærligt det er også lidt af et logi-cirkus. De til tider ukontrollerede bjerge af vasketøj. De uregelmæssige spisetider. Og køleskabet der det ene øjeblik tømmes hurtigere end Brugsen får nye varer på hylderne, og det næste øjeblik må tømmes for fordærvede varer, fordi maden aldrig blev spist før udløbsdatoen.

Og ja ja, tænker I nu. Sådan er det at være forælder. Men skal det være så nemt at være hjemmeboende ? Spørger jeg så.

Hvornår skal børn betale for at bo hjemme?Og hvornår stopper egentlig en forældres forsørgerpligt ? Når ungerne tjener deres egne penge ? får SU ? Er fyldt 18 ? Eller hvad?

Her i det velbjærgede Gentofte, hvor mange unge får biler, lejligheder og andre forbrugsgoder af mor og far, er det ikke normalt at betale hjemme. Og jeg får dårlig samvittighed, når mine unger fortæller om alt det, de andre får, som jeg ikke kan eller vil give. Eller dem der ikke skal betale en krone for at bo hjemme, men i stedet kan fyre penge af på at gå i byen og købe nyt tøj og sko. Min ældste betale et symbolsk beløb af sine SU og trænerløn, da han fyldte 18. Og det har vi diskuteret rimeligheden af med jævne mellemrum.

Men jeg synes, det er helt rimeligt og samtidig en nødvendighed, at børn lærer at bidrage til husholdningen, når de er færdige med skolen og på vej videre. For det handler også om at lære at forstå værdien af penge og kunne prioritere dem. Og så må jeg som mor bestemme, om pengene skal bruges på mad eller sko – eller gemmes væk til den ældste flytter hjemmefra, og der er lidt ekstra til depositum eller udbetaling på et sted at bo.  Hvornår skal børn betale for at bo hjemme?

Lige nu skal der pakkes ud.

Og jeg glæder mig til at se, om ældste sønnen kan holde bare lidt af den militære orden, som han  har lært de 4 måneder i Slagelse. Det er jo lige ved at være betaling i sig selv, hvis det sker !

Hvad mener I mon?

 

 

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

14 kommentarer

 • Anette

  07/06/2017 at 15:26

  Helt enig! – vi gør de unge en bjørnetjeneste ellers! At stille krav til vores unge er lig med kærlighed og omsorg. Og din svigerdøtre vil takke dig for de gode drenge, der kommer ud i den sidste ende 🙂

  Svar
 • Jane

  06/06/2017 at 21:54

  Mine skal betaler et vist beløb til vores konto, hvor de sparrer op, de kan så få de penge når de flytter hjemme fra, vi skal ikke betale strøm, mad etc og se dem fråse alle de penge væk, er de over 18 så må de sparrer op.

  Svar
 • Mette

  06/06/2017 at 18:42

  Jeg havde ikke råd til andet end at de skulle betale, jeg boede alene, havde en skod løn og deres SU blev modregnet i min boligsikring, det var skisme ikke altid nemt, men det gik.

  Oveni har jeg været så “uretfærdig” at den ældste som fik fuldtidsjob, han betalte en større sum, end den mellemste, som kun havde SU, og den yngste….han var så pisse heldig at jeg boede sammen med min kæreste dengang, så han slap, til gengæld kæmpede han i skolen, så han slap for at skulle have fritidsjob, det var den måde han kunne hjælpes på, dengang.

  Og sådan tænker jeg det er, man gør som det passer bedst ind i familien.

  Svar
 • Torben Mørup

  06/06/2017 at 18:35

  Kære Line – selvfølgelig skal din søn bidrage til fællesskabet, hvis han er over 18 år og har indtægt. Du skal blot sætte beløbet, han betaler fra, på en særlig konto/cigarkasse. Den dag han beslutter sig for at flytte selv, kan du så forære ham opsparingen til en udbetaling/indskud eller andet. Overraskelsen er stor og en god hjælp til at komme videre 🙂 Det stopper aldrig med de unger – vi skal glæde os over at de har lyst til at være sammen med os og vi skal hjælpe dem. Men bidrage det skal de! Good luck. De bedste hilsner Torben

  Svar
 • Eva Jensen

  06/06/2017 at 17:35

  hej,

  Da jeg var 18 blev jeg mødt af et lignende krav som du. Betal for dit ophold søde datter. Aftalen var at de penge jeg betalte ville jeg få som indskud til bolig når jeg flyttede. Så selv om det var socialt begrænsende at aflevere 2000 om måneden så døde jeg ikke af det. Snarere jeg lærte at intet er gratis udover forældres kærlighed men det kan man ikke mætte maven af. Ligesom dine børn så havde jeg også venner hvis forældres guldkort næsten var deres ejendom. Nu sidder jeg med en ejerbolig og betaler mine regninger selv. Har det knebet så skal jeg godt nok være sulten for at spørge om tilskud. Flere af dem jeg kendte der kunne det hele lærte aldrig at styre penge. Det har jeg så lært på den hårdere måde som dig. Når jeg en dag selv får børn så vil jeg bruge samme metode.

  Svar
 • Laila Iben Schmidt

  06/06/2017 at 17:08

  Det handler i høj grad om hvordan din egen økonomi ser ud. Min datter betaler for at bo hjemme. Jeg er selv enlig mor og på SU. Vi bor midt i københavn med en husleje på 10.000 kr. Min datter får også SU og SU lån. Når hun har betalt sin husleje til mig, ja så er hendes rådighedsbeløb stadig større end mit, da jeg også skal forsørge min søn. Jeg tager mig jo også af udgiften til Licens, TV Internet. Ligeledes er hun fri for udgifter til rep af div elektriske apparater. Da hun blev 18 skulle hun betale. Jeg fik jo ikke længe børnecheck eller børnepenge fra faderen. Nogen forældre har råd til at lade deres unge leve gratis, men det er stadig ikke fornuftigt, for det er dyrt at være voksen. Det må selv vores køre børn forstå. Det er vel en forældrepligt også 🙂

  Svar
 • Lotte Stormly

  06/06/2017 at 17:03

  Ja da! De skal lære at det koster at have kost og logi! MEN når det så er sagt, så kan man jo “gemme” husleje pengene så den dag de flytter hjemmefra, har råd til møbler og andet de pludselig mangler! Det gjorde mine forældre – jeg vidste at pengene i sidste ende var opsparing til mig selv, så det hjalp lidt på at skulle betale husleje til mor og far 🙂

  Svar
 • Kim

  06/06/2017 at 12:50

  Jeg synes det er absurdt at forlange penge af ens egne børn for at bo derhjemme og det faar børnene til at føle sig meget uvelkomne . Det er klart at børn skal bidrage med husholdningens pligter som f.eks at hjælpe med rengøring, opvask mv, men at fra den ene dag til den anden at opkræve penge af dem er I min optik virkelig daarlig stil. Hvis man føler at ens børn er blevet for gamle til at bo derhjemme, saa fortæl dem det kærligt og hjælp dem I gang med at staa paa egne ben og bo alene, men hvis det at bo hos sine forældre pludselig indebærer at penge er indblandet saa er det som jeg ser det en slags forræderi overfor børnene og en slags falliterklæring som forælder. Jeg kunne personligt aldrig finde paa at bede mine børn om penge, jeg ville synes at det ville totalt undermine min rolle som forælder og devaluere alle de aar jeg gratis har taget mig af mine børn. Hvis jeg gjorde det vil jeg synes at jeg totalt mistede respect I mine børns øjne.

  Svar
  • Janni

   05/09/2017 at 22:03

   Wauw Kim…..
   Du har så lige gjort mig til en dårlig forældre fordi mine børn skal betale til husleje og mad.
   Hvis ikke de gør det må jeg smide dem ud og flytte i mindre bolig med yngste søn. Hvilket vil gøre mig til den værste forældre og det strider imod mit KÆMPE moder hjerte.

   Jeg lære mine børn at pengene ikke bare er der og at de faktisk også må yde for at nyde vores hjem samt at de selv lære at passe på deres penge.

   Svar
  • Bodil

   18/01/2023 at 13:55

   Helt enig med Kim. Dansk opdragelse er gammeldags og somme tider ukaerlig. Hvad saa naar vores foraeldre bliver gamle og har meget ofte behov for vores hjaelp, skal de betale for det?? Jeg har boet 50 aar i Syden hvor “hjemme” ikke betyder “mine foraeldres hjem” men hele familiens hjem.

   Svar
 • Ano

  06/06/2017 at 12:04

  Jeg begyndte at betale 1.000 kr. da jeg efter 3.g tog et år fri med fuldtidsarbejde.
  Efter det år flyttede jeg hjemmefra og kunne til min store overraskelse og glæde modtage 12.000 fra mine forældre, der havde sat de 1.000 kr., jeg betalte, til side hver måned.
  Vi har valgt at gøre nøjagtig det samme med vores egne børn.

  Svar
 • Karina

  06/06/2017 at 10:14

  Super relevant indlæg.

  Vi har også råd til IKKE at opkræve husleje efter d. 18. år – men vi gør det helt sikkert alligevel – at vi så vælger at gemme pengene til der skal betales indskud i lejlighed – købes bøger til uddannelse – sturderes i udlandet – ja det er jo så vores mulighed og valg.

  Mange unge mennesker “svælger” i penge via deres fritidsjobs eller andet – så det betyder ikke meget om de skal undvære 1000 eller 1500 kr af dem hver måned – tilgegæld er de mega gode at have den dag de store beløb skal falde

  og ja vi tager diskussionen – fordi vi elsker dem – og vil dem der aller aller bedste

  Svar

Skriv et svar