Engang lød jeg som en skærbrænder

Engang lød jeg som en skærebrænder

Mennesker kan formes rigtig meget selv som voksne. Engang lød jeg som en skærebrænder. Men det blev trænet væk i løbet af min tid som TV vært.

Jeg har lige afsluttet et medietræningsforløb, hvor jeg selv træner andre i at blive interviewet og levere skarpe budskaber. Krop og stemme får også en tur gennem mediemøllen. Det er faktisk rigtig interessant at opleve, hvordan mennesker kan flytte sig og smide f.eks usikkerhed og dårlig vaner over bord på bare et par dages træning.

Noget af det mest effektive og afslørende er at se og høre sig selv på kamera. Det er en grænseoverskridende nødvendighed, hvis man gerne vil blive dygtig foran en forsamling eller i en interviewsituation. Det er sjældent en medfødt gave at kunne hoppe op på en scene og bare give den gas. Man kan have talent – men selv talent skal trænes og rettes til.

Jeg skrev forleden om at “skabe sig ordentligt”, og om hvad udseende betyder i den sammenhæng. Jeg var selv 28 år og ganske “upoleret”, da jeg blev ansat som tv-vært på TV2. De første mange måneder gik netop med at rette os til, så vi fik styr på at tale tydeligt, på stemmen, kropssproget og mimikken. Der var hentet store kapaciteter fra ind- og udland til at stå for den opgave. Den ene var en amerikansk kvinde, der blandt andre havde trænet daværende præsident Ronald Reagan. Han var jo oprindelig skuespiller, og om man kunne lide hans politik eller ej, så mente mange, at han var en skarp kommunikatør. Og Lilyan Wilder, som kvinden hed, havde altså skarprettet præsidenten inden Det Hvide Hus.

Og vores lille gruppe af tv-værter blev i den grad modelleret. Jeg havde selv en fin nordsjællandsk accent, der stille og roligt blev til nydeligt rigsdansk. Og min stemme blev i mange år kaldt for skærebrænderstemmen. Der var engang en tv-anmelder, som skrev, at jeg lød som Kirsten Walter – altså Yvonne fra Olsenbanden. Jeg tror det var kærligt ment, men nyheder og Yvonne var måske ikke lige det fedeste !

Vi blev også trænet i at turde – f.eks skulle interviewe hinanden med forskellige udtryk. Et vredt, et sexet, et grinende og alvorligt. Jeg husker tydeligt, da mine lækre værts kolleger Morten Stig Christensen og Samuel Rachlin lå på gulvet og interviewede hinanden på den mest sexede måde. De damer – det var kongeligt, og der var ikke et … øje tørt ! Det var samtidig utrolig lærerigt, fordi vi netop lærte spændvidden i, hvad vi turde og kunne bruge af virkemidler.

Jeg har selv stor respekt for de mennesker, der tør hoppe på den slags kurser, jeg selv laver. For det er grænseoverskridende og udfordrende. Men det til gengæld en kæmpe fornøjelse at se, når nogen virkelig “rykker” og får den aha-oplevelse, det er. Og samtidig beviser det også, at det aldrig er for sent at justere, ændre og forbedre sin performance.

Prøv selv at stille Jer foran spejlet og tal til Jer selv på en sexet, en vred og en grinende facon. Ret tankevækkende.

Rigtig god weekend.

Fotocredit: Emil Baun Bartram, IG Baunsbilledbog

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

3 kommentarer

  • Catarina

    20/01/2017 at 16:12

    Det lyder enormt spændende at få lov til at blive trænet på den måde. Der er faktisk mange, specilet kvinder som godt kunne trænge til sådan et træningsforløb, jeg kan bl.a. nævne en kendt tennisspiller 😉
    Tror jeg må prøve en dag foran spejlet uden andre hjemme 😆

    Svar

Skriv et svar