Det er bare en overgang

Velkommen i klubben det er bare en overgang!

Reklame: Der er faser i livet, vi ligesom bare skal igennem. Overgangsalderen er en af dem. Den er svær at elske for dem, som virkelig er ramt. Os der sveder, ligger søvnløse, har ondt i krop og sjæl – og som måske føler sig usexede og ukvindelige. Kære kvinder, velkommen i klubben det er bare en overgang!

Det er bare en overgang

Der speakes til podcasten

Men det er en overgang, der kan være en svær pille at sluge for selv de sejeste kvinder. Mange aner ikke, hvad der sker med dem, og hvad de selv kan gøre ved det, og lægerne gør heller ikke altid. Og ærligt: Det er nemmere at finde brochurer om fodsvamp og kønssygdomme end om overgangsalderen!

Derfor har jeg i samarbejde med Femarelle  lavet en podcast i 3 afsnit om og med kvinder i overgangsalderen. I den kan du møde 3 kvinder: Annamette på 44, Mette på 52 og Britta på 63, som alle har det til fælles, at de befinder sig i det ’hede helvede’. De fortæller råt for usødet om, hvordan de lever med symptomerne, hvordan de har tacklet det, og hvad det har betydet for dem.

Når du har hørt dem fortælle – så vil du opdage, at det, der sker med dig, er HELT normalt!

Du vil også møde en gynækolog, som forklarer præcist, hvad der sker med os. Og så har jeg fået en sociolog til at sætte overgangsalderen i perspektiv for at forstå, hvorfor den for mange er TABU. Og I kan godt glæde jer – der er HÅB forude.

Det er bare en overgang

Annamette på 45

Jeg gik selv i overgangsalderen for snart en del år siden. Det var ikke et chok – men jeg var ærligt talt overrasket over at gå ud ad gynækologens dør med en recept på hormoner i stedet for p-piller. I dag tager jeg et hormonfrit kosttilskud fra Femarelle, som hjælper på de fleste symptomer. Og hvis jeg i en periode oplever mange symptomer pga stress eller andet – så nupper jeg 2 piller morgen og aften i stedet. Mit liv er for kort til at lide unødigt!

For Annemette var tanken om at gå i overgangsalderen ubærlig. Det fortæller hun i podcastens første afsnit: -Tanken om at gå i overgangsalderen som 44-årig var hæslig, fordi jeg simpelthen syntes, at ordet er så urte-kusset/usexet. Jeg var slet ikke klar til at forholde mig til den del af mit kvindeliv. Hvad fanden betyder det? Hvor lang tid varer det? Hvad er de andre symptomer? Jeg gik jo lidt i panik, fordi jeg synes, det er så gammelt og dødeligt, det minder mig om, at jeg skal dø lige om lidt, og det er jeg jo slet ikke klar til! Jeg syntes det var tarveligt, at jeg skulle være en af dem, der var gået i overgangsalderen, jeg kunne ikke være med på beatet længere.

Det er bare en overgang

Mette på 52

Mette på 52 tacklede det anderledes og var cool med det, der skete: -Jeg var egentlig mest glad for, at jeg ikke havde mens. Jeg føler mig ikke som en devalueret kvinde, fordi jeg er kommet i den alder – jeg tænker bare ”nåh, altså sådan er det jo….. Det kom i sommer – i starten tænkte jeg, det var fordi, det var så varmt. Jeg havde 10 af de der svedeture om dagen. Jeg flåede tøjet af helt desperat – jeg følte det som om, jeg var ved at blive kvalt inde i en sauna. Nogen havde puttet en plasticpose over hovedet på mig inde i en sauna – det var følelsen.

Britta på 62 blev lagt ned af hedeture og humørsvingninger i en grad, der gjorde, at hun trak sig fra både arbejde og sociale sammenhænge. Og hun føler overgangsalderen har kostet hende dyrt.: ”Det pinlige er, at når jeg har hørt andre fortælle om, at de fik så meget sved, at de havde ekstra tøj med, og de måtte køre hjem, så tænkte jeg: “ja ja, tag jer dog sammen, gør noget ved det. Jeg følte, at jeg kun fungerede halvt. Ligesom efter en influenza, hvor man har svært ved at komme oven på igen. Jeg var gennemgående træt’.

Samme oplevelse har Annamette haft – hun føler sig i periode så træt af de søvnløse og svedige nætter, at hun mener, man burde have overgangs-orlov, ligesom man har barselsorlov!

Britta på 62

Du kan høre hele Annamette, Mette og Brittas historie om, hvordan mødet med overgangsalderen var – og meget meget mere i den første podcast i ’Det er bare en overgang’.

Du finder den hvis du klikker lige her

 

https://radioplay.dk/podcast/det-er-bare-en-overgang/

 

 

 

Få nye indlæg på mail. Tilmeld dig her →

10 kommentarer

  • Mette

    04/04/2019 at 11:32

    Hej Line og alle I andre
    Måske er det ikke det rette sted at spørge, men jeg omvendt ikke mange andre muligheder, da jeg ikke har kontakt til familie eller venner jeg kan tale med om emnet. Jeg er 45 år og er netop stoppet med p-piller. Hvordan oplevede I tiden efter p pillestop og hvad skal jeg være forberedt på – og er der ting man kan gøre for at få en bedre overgang? Mange hilsner, Mette

    Svar
  • Lene Sodborg Jørgensen

    28/03/2019 at 13:19

    Hej Line
    Glæder mig til at høre de forskellige podcasts, og håber at blive lidt klogere på den overgangsalder.
    Jeg er 52 og midt i det, syntes ikke hedeturene er de værste, men det er den virkelig dårlige søvn, så du bliver helt zombie agtig og ikke er nærværende nogen steder, det er sgu øv..
    Du skriver lidt om Femerelle, har du selv oplevet, eller hørt om, om de kan afhjælpe lidt af den dårlige søvn..?
    Er faktisk ikke til at tage hormoner eller andet, men er efterhånden villig til at prøve et eller andet, også hormoner.
    Hilsen Lene

    Svar
    • Line Baun Danielsen

      28/03/2019 at 18:05

      Hej Lene.

      Ja, jeg har taget dem i over et år nu. De hjælper meget – men jeg lider stadig af nattesved indimellem. Måske er det stressbetinget – jeg ved det ikke.
      Jeg har også prøvet hormoner. Og de holdt også hedeturene fra døren. Du kan søge på overgangsalder og læse det, jeg har skrevet om det.

      KH
      Line

      Svar
  • Jennie Larsen

    25/03/2019 at 18:32

    Hurra for dig Line.
    Jeg er 44 år og har haft hedeturer on/off i et års tid, men NU er jeg for alvor ramt. Jeg føler mig fremmed i min krop; uro i hele kroppen, kvalme, hovedpine, prikken i munden og på tungen, modløs (nærmest deprimeret) og MEGA træt (og hedeturene er der selvfølgelig stadig). Et er at have det skidt, men det sværeste for mig er nu det her med at miste kontrollen over min egen krop og mine følelser. Jeg havde lykkeligt glemt, hvordan jeg havde der, da jeg gik fra barn til kvinde. Girlpower og stærke kvinder har lige pludselig fået en helt ny betydning.
    Mvh Jennie

    Svar
  • Pia

    17/03/2019 at 17:25

    Hej Line
    Mega god podcast, der med stil guider os igennem de forskellige faser. Jeg selv er 47 og oplever rigtig mange forandringer, dog ingen svedeture (endnu), men hvor fedt at du tør sætte ord på og hvor er vi bare forskellige- og så ens! Tak for dine gode indspark på bloggen, som jeg læser med stor fornøjelse. 🤗Pia

    Svar
  • Henrik V Blunck

    17/03/2019 at 13:16

    En hamrende god podcast-serie, og vi mænd kan også have stor gavn af, at lytte med, så vi har større forståelse for jer, kære kvinder, i denne fase af livet.
    Det er så fantastisk behageligt at lytte med, og du har en rigtig god evne til både at være nærværende, og samtidig give plads til gæsterne. Mange års erfaring som studievært fornægter sig ikke. 🙂
    Well done – god søndag herfra.

    Svar
    • Kirsten Virring

      17/03/2019 at 16:37

      Hej Line,

      ja overgangsalderen kan være svær. Men – vi kommer jo ud på den anden side – før eller senere.
      Min, nu afdøde mor, dyrkede den. Hun brugte den mod alt og alle. Og vi led. Vi skulle være stille, der skulle tages hensyn, så hun kunne sove i flere timer midt på dagen. Mange udsagn var, “ det er også fordi…” og jeg var på det tidspunkt i puberteten, ikke et godt sammentræf.

      Derfor besluttede jeg at når det blev min tur, så skulle min familie ikke lide, som jeg havde gjort. Jeg var stille omkring mine svedeture, nat og dag, men bedst af alt, så sagde min søde læge, at når jeg kom i overgangsalderen, så kunne jeg få hjælp, og det var godt nok til mig, jeg kom igennem uden.

      Lad være med at lide, søg hjælp, hvis det blir for slemt, men husk – alt er kun en overgang ❤️

      Svar
      • Line Baun Danielsen

        17/03/2019 at 16:56

        Hej Kirsten.

        Tak for din historie og opfordring – og jeg er enig. Vi skal ikke lude.

        Rigtig god søndag.

        Kh Line

        Svar
        • PiaMaria Manou

          18/03/2019 at 16:33

          Hej Line, Det er så godt at du tager hul på dette emne da det både er tabubefængt og misforstået. Vi er som kvinder dårligt forberedte og misinformeret om denne periode. Vi er faktisk ikke skabt til at gå gennem overgangsalderen med alskens reaktioner og symptomer. I mange kulturer kender man ikke til hedeture. Generne opstår ofte når de faldende hormoner, som alle kvinder oplever, kolliderer med stress og en manglende indsigt i hvad der sker rent mentalt midt i livet. Vi presser os selv og føler vi bør kunne det samme som da vi var 25 men vigtigst af alt vi lytter ikke til kroppens signaler. Jeg ser derfor overgangsalder generne som kroppens GPS. Den prøver at fortælle at der er noget vi skal justere på fordi den er overbelastet. De faldende hormoner gør noget ved vores evne til at kapere stress. Så der er meget mere til overgangsalderen end at det blot er en fase hvor vi kan få hedeture og humørsvingninger og det handler ikke om kun at tage den rigtige pille. Overgangsalderen er en omstillingsproces og det er for mange en ny opvågning og en periode med genopdagelse af sårbarhed og gamle oplevelser. Vi kan faktisk minimere mange symptomer ved at lytte til kroppen. Og ja vi burde have overgangsalder orlov men den kunne kortes ned hvis vi fik menopause forberedelse på samme måde som vi gik til fødselsforberedelse 😃 mange hilsner fra menopause mentor PiaMaria🌸 (51 år)

          Svar

Skriv et svar